Filmplakátok a PIK-ben

Írta:  T.L. 2018.01.19.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a hatvanas éveket idézik meg a PIK-ben filmplakátok segítségével.

 

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a hatvanas éveket idézik meg a PIK-ben filmplakátok segítségével. Két művész, Sós László és Kemény Éva So-Ky néven jegyezte a műveket, amelyek a hónap végéig láthatók Pestszentimrén.

011 CB copy

Akik szeretnek nosztalgiázni, ne hagyják ki ezeket a filmplakátokat, amelyek a nézőikben bizonyára felidézik az évtizedekkel korábbi filmélményeiket. Olyan legendás filmek elevenednek meg lelki szemeink előtt, mint a Spartacus, a Van, aki forrón szereti, A szárnyas Fifi, a Tanulmány a nőkről, az Örökbefogadás vagy a Holdudvar.

003 CB copy

– Az alkotópáros, a Sós–Kemény-házaspár a fél évszázados közös élete alatt több száz igen színvonalas filmplakátot jegyzett. Ők az alkalmazott grafika kiemelkedő alakjai, akik mind a magánéletben, mind a munkájukban elválaszthatatlanok voltak egymástól – hangsúlyozta megnyitó beszédében Feledy Balázs művészettörténész, művészeti író. – Új szimbólumrendszert alkalmaztak a műveikben, amelyek megtekintése során kisebb kulturális história sétát tehetünk ebben a családias hangulatú galériában.

001 CB copy

Azt is megtudtuk a művészettörténésztől, hogy abban az időben, amikor még virágzott ez a műfaj, egy-egy filmbemutató előtt a filmforgalmazó Mokép három neves grafikust hívott meg – azaz versenyeztetett meg –, majd a munkák közül kiválasztották a legjobb tervezetet, vázlatot, elképzelést, s az került ki az utcákra országszerte 3–4 ezer példányban. Napjainkra alig néhány maradt meg ezekből, ezért is kuriózum, hogy január 31-ig itt láthatók a PIK-ben.
Az alkotópáros sajnos nem él már, de a gyermekük, a szintén grafikus Sós Gábor megjelent a január 17-i megnyitón, és lapunknak elmondta, hogy a szülei igen sokat alkottak, s a bemutatásra váró filmek hangulatát igyekeztek beletömöríteni egyetlen rajzba, plakátba.

– Emlékszem, mennyi vita előzte meg odahaza, míg megszületett az ötletből a késztermék, a plakát – tette hozzá.