Patika a kertben

Írta:  G.A. 2018.01.28.

A kertművelés trükkjeiről volt szó a PIK kertbarát klubjában.

 Hogyan lehet kertünkből a legtöbbet, legszebbet és a leghasznosabbat kihozni. Ilyen és ehhez hasonló kérdésinkre kaptunk válaszokat a Pestszentimrei Közösségi Házban a Kertbarát Klub szervezte Kertészkedés a gyógyítás szolgálatában című előadás keretében január 24-én.

IMG 6580

- A kert alkalmazkodik, haragos arcát mutatja, ha elhanyagolják, ám kivirul és önti javait, amennyiben gondozzák - mesélte Gyócsi Zoltán nyugalmazott kertészmérnök, a program előadója. Vannak, akik beszélnek a növényekhez, és jól teszik, hiszen lelkük van, igénylik a szép szavakat. A mai előadásunk főszereplői a gyógynövények, amelyek megbízható családi patikussá válhatnak, ha mi is úgy akarjuk. Meghálálják a törődést, minden nyavalyánkra gyógyírt kínálnak. Az előadónak ez a mondata már a folyosón ért utol minket, ugyanis Karazsmin Jánosné Évikével, a Kertbarát Klub vezetőjével kiosontunk a teremből, no nem illetlenségből, csupán további információ cserére…

IMG 6586


- Sokan a belvárosi zűrzavarból kertes házba menekülnek nyugalmat remélve, amelyet meg is kapnak. Az új ház kert része akár a telek díszévé is válhat, amennyiben tudjuk, mit is kezdjünk vele - meséli a nyolcvannyolc éves, de húszat nyugodtan letagadható klubvezető.
- Ebben is segítünk, mindenki megismerheti, megtalálhatja kedve, szabadideje engedte kerthasznosítási módot. Klubtagsági díj nincs, a közösségi ház minden segítséget megad úgy a szervezésben, mint a lebonyolításban. Csak elhatározás kérdése a klubtagság. Kéthetente tartunk klubdélutánt, előadóink tanácsokkal segítik a kerti munkát, és az előadás végén minden kérdésre szakszerű válaszokból sincs hiány. 1970 óta szervezem a kertbarát klub előadásait, kezdem magam is azt hinni, hogy a kert szeretete hozzájárul magas koromat meghazudtoló energiadús és mentálisan friss mindennapjaimhoz - köszönt el Karazsmin Jánosné. Lehet ebben valami!