Velence receptre

Írta:  G.A, 2018.02.01.

Kerületi művészek a Velencei Biennálén.

Némi késéssel kezdődött a Reflexiók – la Biennale di Venezia 2017 című kiállítás megnyitója a Kondor Béla Közösségi Házban január 29-én. Az időcsúszást senki sem vette a szívére, volt miről beszélgetni. Aki már volt Velencében napokig, aki még nem, órákig tudott volna a lagúnák városáról regélni.

VAA 1458 copy

A sóhajok híd nélkül is beterítették a közösségi ház helyiségeit… Milyen szép volna gondtalanul gondolázni a Canale Grande lágy hullámain – álmodozott a megnyitó egyik hölgyvendége, majd egy mindenkinek tetsző ötlettel állt elő: receptre kellene kapni egy-egy velencei utat. Ha utat nem is, minden hangulatjavító olaszos kelléket receptre kaptunk a Reflexiók – la Biennale di Venezia 2017 című kiállítás megnyitóján.

VAA 1497 copy


A Kondor Béla Közösségi Ház vezetője, Császár Bíró Lilla köszöntötte a vendégeket, majd átadta a mikrofont az első fellépőnek. Kis székről nagy hatású olasz dallamokkal lepte meg a népes közönséget Draskóczy Zoltán gitárművész, megadva a rendezvény hangulatát, majd Kucsák László mondott üdvözlő szavakat:
– Az önkormányzat hatodik alkalommal támogatta művészeink tanulmányútját, amelynek kezdeményezője Varga Ferenc, a közösségi ház vezetőhelyettese volt. Huszonöt alkotás huszonöt módon tiszteleg a biennalé előtt.
Az országgyűlési képviselő a hagyomány folytatásának ígéretével zárta a köszöntőjét.

 

Velencét látni


– Olaszország az európai kultúra egyik bölcsője. Róma, Firenze, Velence évszázados tudás esszenciáját vonultatja fel és tárja elénk – osztotta meg a gondolatait Szarvas Attila alpolgármester. – Ezért segítjük azt, hogy minden évben minél több kerületi alkotó jusson el a biennáléra. Velencét látni könnyebb, mint elfelejteni. Azt hiszem, hogy ezt a gondolatot ez a kiállítás is bizonyítja. Kalandozzanak jó szívvel az alkotások között, és pont annyi élményt kívánok mindenkinek, mint amennyiben a biennálén részt vevő művészeknek volt részük.

 

Visszatérő vendég

 

Olaszországot Gian Luca Borghese kulturális attasé, az Olasz Kultúrintézet igazgatója képviselte a rendezvényen. A meglepően jó magyarsággal beköszönő professzor olasz nyelvre váltott, és szívüknek, fülüknek kedves mondatokkal köszöntötte az egybegyűlteket:

VAA 1460 copy


– Nem először vendégeskedem a kerületben, s örömömre szolgál Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának az olasz művészetek, művészek iránt tanúsított érzékenysége – mondta, így folytatva: – A kiállítás címében szereplő reflexió szónak az olasz nyelvben két jelentése is van, egyrészt visszaverődést, visszatükrözést, másrészt megfontolt, utólagos megjegyzést, véleményalkotást jelent. Nos, ennek a kiállításnak az alkotásai mindkét jelentésnek megfelelnek, visszatükrözik a biennálén szerzett élményeket, és véleményt is alkotnak arról.

 

A pizza sem hiányzott

 

A szakmai megnyitót a tőle megszokott alaposággal, szakértelemmel, merész kérdések felvetésével Feledy Balázs, a 2017-ben M. S. Mester-díjjal kitüntetett művészeti író tartotta.
Ezután az állófogadásra készen megnyíltak a színházterem ajtajai. Magasba emelt pohárral Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntötte a vendégeket.
– Emelem poharam az alkotókra, a szervezőkre és minden kedves vendégre, s még az illatozó pizzafalatok elfogyasztása előtt köszönetet szeretnék mondani azoknak, akik már a következő tanulmányút megvalósításán gondolkodnak.
A rendezvény sikeréhez Derzsi György színművész ismert olasz dalok előadásával, a Botafogo Táncegyüttes izgalmas táncszámmal járult hozzá.
A kerületi alkotóknak a legnagyobb nemzetközi képzőművészeti seregszemle által ihletett munkái február 11-ig láthatók a közösségi házban.

VAA 1473 copy