Interaktív címerkiállítás

Írta:  2014.02.23.
Nagyszabású kiállítás nyílt a hazai falvak, községek, városok és fővárosi kerületek címereiből február 20-án a WestEnd City Centerben.
A bevásárlóközpontban egy csaknem másfél kilométer hosszú és 120 centiméter magas falszakaszon kaptak helyet a települések címerei. A rendhagyó tárlaton 259 település képviselteti magát az ország minden pontjáról, köztük Pestszentlőrinc-Pestszentimre is.

A kiállítás alapötlete az, hogy a látogatók ne csak a címerek történelmi üzenetével és keletkezésük történetével ismerkedhessenek meg, hanem interaktív módon valamennyi település turisztikai látványosságaival, rendezvényeivel, életével is. Ez úgy lehetséges, hogy a címerek fölött QR-kódokat helyeztek el, amelyek elvezetnek bennünket a kódok mögé helyezett speciális weboldalra. Így okostelefon segítségével virtuálisan betekinthetünk a település múltjába és jelenébe. A kiállítás folyamatosan bővül, kísérőrendezvényei egész évben várják az érdeklődőket.
– A települések címerei üzeneteket hordoznak, megismerhető belőlük Magyarország történelme, a sikereink és a küzdelmeink – hangsúlyozta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. – Különösen fontos ez a bemutatkozási lehetőség azoknak a kis lélekszámú településeknek, amelyeknek nincs más módjuk megismertetni értékeiket nagyobb közönséggel. Ebben a központban évi húszmillió látogató fordul meg, így ez különösen nagy lehetőség egy kistelepülés bemutatkozására.
– Magyarország falvai, városai, kerületei a QR-technika segítségével nemcsak a múltat jelenítik meg, hanem a szándékot, a jövőt is – mondta Vizi. E. Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke. – Így összeköti a múltat a jövővel. Anélkül nincs fejlődés, hogy ne ismernénk a múltunkat, ne ismernénk a lehetőségeinket, azaz a jelenünket. Magyarországnak van egy találkozóhelye, sőt a Kárpát-medence valamennyi magyarul beszélő települése találkozni tud itt egymással, és a trianoni „infarktus” gyógyulhat azáltal, hogy együtt lehetünk.