Megemelt cafeteria a kerületben

Írta:  2014.03.03.
A béren kívüli juttatások keretének megduplázásáról határozott februárban a képviselő-testület.
A béren kívüli juttatások keretének megduplázásáról határozott februárban a XVIII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete. A döntés az önkormányzati intézményekben dolgozókat érinti. A kerület vezetősége az idei költségvetés tervezésekor is kiemelten kezelte ezt a számára rendkívül fontos területet. Ennek köszönhetően 100 ezer forintról a maximálisan adható 200 ezer forintra emelkedett a cafeteria-juttatások személyenkénti összege.

Az önkormányzat ugyanakkor a nem általa fenntartott kerületi intézményekben dolgozókat is támogatni kívánja. Számukra háromszor 10 ezer forintos béren kívüli juttatást tervez.

Anyagi elismerés

Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat rendkívül fontosnak tartja a közalkalmazottak, az óvodai, bölcsődei dolgozók és a szociális intézményekben foglalkoztatottak anyagi elismerését.

Mi az a cafeteria?

A legtöbb ember ma már csak akkor elégedett igazán a munkahelyével, ha ott jelentős támogatást kap a fizetésén kívül, azaz működik a cafeteria. Az angol szó étkezdét, büfét jelent, a támogatási rendszer is azért kapta ezt a nevet, mert a vendéglátáshoz hasonlóan itt is egy „menüsorból” választhatja ki a dolgozó, hogy mit szeretne kapni.
A juttatási rendszert elsőként az Egyesült Államokban vezették be az 1970-es évek közepén. Először csak a legfontosabb munkavállalók egészségbiztosítását fizették, majd nagy lépést tettek afelé, hogy a társadalom szegényebb rétegei is bekerüljenek az egészségügyi ellátórendszerbe.
A béren kívüli juttatás rendszere Magyarországon az 1990-es évek közepe óta működik, először a hazai olajipari nagyvállalat alkalmazta. A cafeteriának világszerte jellemzően fogyasztásélénkítő hatása van, leginkább a vendéglátó-ipar, a szolgáltatóipar, illetve a belföldi turizmus profitál belőle.
 

– A kerület vezetése azonban nemcsak a saját intézményeiben, hanem a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által kezelt intézményekben, valamint az egyházi iskolákban, óvodában és bölcsődében dolgozóknak is igyekszik segíteni – ismertette az önkormányzat szándékát az alpolgármester.
Minderre a polgári törvénykönyv is lehetőséget ad oly módon, hogy az effajta pluszjuttatást nem cafeteria-jellegű, hanem közérdekű célú támogatás formájában lehet nyújtani a dolgozóknak.
– Az erről szóló előterjesztést márciusban tárgyalja a képviselő-testület, addig kiválasztjuk azt az utalványformát, amelyben oda tudjuk adni ezt a támogatást – mondta az alpolgármester.

Megérdemelt pénz

Kucsák László kiemelte, hogy az önkormányzat szándéka rendkívül előremutató.
– Jó példa lehet mások számára is az, hogy nem csupán a különféle saját fenntartású intézményekben dolgozókhoz igyekszünk eljutni, hanem a törvényes lehetőséggel élve azokhoz is, akik más szervezet által fenntartott intézményekben tevékenykednek az oktatásban, a közművelődésben, illetve a szociális ellátásban. Nem kérdés, hogy a közösségért végzett munkájukért megérdemlik a pluszjuttatást.