Tájképek, portrék Kárpátaljáról és Magyarországról

Írta:  Temesi László 2018.02.08.

Ujfalussy István festményeiből nyílt kiállítás február 5-én a PIK Galériában.

Ujfalussy István festményeiből nyílt kiállítás február 5-én a PIK Galériában, a közösségi ház és a kerületi Ruszin Nemzetségi Önkormányzat közös rendezésében.

CIMG2575


A hangulatos, derűs képeket Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta művésztanár méltatta a megnyitón, ezekkel a szavakkal:
– Ezekből a festményekből az ember, a haza és a természet iránti szeretet, felelősség árad, de különösen szülőföldjének, Kárpátaljának a végtelen szeretete. Ujfalussy István elsősorban tájfestő, de portréi is igen figyelemre méltóak. Sajátos technikával, apró ecsetnyomokkal rakja össze képeit – részekből halad az egész felé –, ami bizonyos távolságból élvezhetők igazán, hiszen nézőiben így áll össze legjobban a látnivaló. Miután a művész évtizedekig pedagógusként dolgozott, a tanári precizitás jól kivehető művein. Hosszú, rendkívül gazdag életmű áll mögötte.

CIMG2560


A 86 éves Ujfalussy Istvántól megtudhatták az érdeklődők, hogy az Ungvár megyei magyar iskolák tanfelügyelőjeként az évtizedek alatt rengeteget utazott Kárpátalján, és szívta magába az élményeket, gyönyörködött a tájak szépségében és megragadták az ott élő emberek jellegzetes vonásai. Amint szabadideje volt, ecsetet ragadott. Már a hatvanas évek elején hódolt művészi szenvedélyének, ebből az időszakból is láthatók itt képei, de már magyarországi korszakából is, hiszen húsz évvel ezelőtt telepedett le Orosházán.
A megnyitón, a Hodinka vonósnégyes játszott, a kiállítás 11-ig látható hétköznap 8-20, szombaton 9-14 óráig a PIK Galériában.