Bővül a sürgősségi osztály a Dél-pesti Kórházban

Írta:  P.A. 2018.02.15.

Befejeződött a korszerűsítés munkálatainak első üteme a Jahn Ferenc Kórház sürgősségi osztályán.

Befejeződött a korszerűsítés munkálatainak első üteme a Jahn Ferenc Kórház sürgősségi osztályán. A felújításhoz a magyar kormány 125 millió forintot biztosít. Az összeg a felújítás mellett az osztály bővítéséhez is elegendő.

VAA 4091 copy


- A munkálatok során az osztály területe jelentősen, mintegy 150 négyzetméterrel bővül, valamint 600 négyzetmétert korszerűsítünk – mondta el a február 12-i bejárás során Dr. Ralovich Zsolt a kórház főigazgatója.
A körséta a mentőbejáratnál kezdődött, ahol a jövőben kényelmesebben juthatnak be a betegszállítók a kórházba a hordágyakkal. A mentőbejárótól leválasztva épül az új személybejáró.
- Mentővel mintegy 40-50 beteg érkezik naponta a kórházba és a személybejárón is ehhez hasonló a betegforgalom. Ezentúl kényelmesebb körülmények között történik a betegfogadás. Új váróhelyiség épül, és lesz új vizsgáló, valamint betegmegfigyelő is – mondta Dr. Ralovich Zsolt.
A Jahn Ferenc Kórház tájékoztatása szerint az osztályra naponta mintegy 100 beteg érkezik. A betegek 40 százalékát kivizsgálást és állapotstabilizálást követően a kórház fekvőbeteg osztályaira veszik fel kezelésre, egyharmadukat megfelelő orvosi ellátást követően hazaengedik. Naponta körülbelül 30 olyan beteget látnak el, akiknek állapota nem indokolja a sürgősségi ellátást, azonban minden esetben kötelezően kivizsgálják őket.
Az épületkorszerűsítés során új klíma- és szellőző berendezéseket szerelnek fel, és valamennyi vizsgálóhelyiségben és kezelőben kiépül az oxigén- és vákuumhálózat, ami biztonságosabbá teszi a betegellátást. Hatágyas új betegszoba egészíti ki a korábbi kettő (4-4 ágyas) sürgősségi kórtermet.
A kivitelezési munkálatok január 12-én kezdődtek, azóta a sürgősségi osztályon közel 2000 beteget láttak már el.
- A felújítás első hónapjában a betegellátásban, munkatársaink fokozott figyelmének és betegeink megértésének köszönhetően, semmilyen fennakadás nem volt. Erre törekszünk majd a felújítás következő két üteme alatt is. A korszerűsítés és bővítés április elején zárul le – tette hozzá a főigazgató.
A kórház sürgősségi osztálya továbbra is üzemel a felújítás alatt, folyamatosan fogadva az ellátási területéről, így a XVIII. kerületből is érkező betegeket. Ugyanakkor ebben az időszakban mentővel csak azokat a betegeket szállítják a kórházba, akik nem igényelnek azonnali, emelt szintű sürgősségi ellátást. Az emelt szintű sürgősségi ellátást igénylő betegeket a társkórházak veszik át.