Támogatásokról döntöttek a képviselők

Írta:  2014.03.12.
A költségvetési tervezés befejeztével az önkormányzat képviselő-testülete dönthetett a 2014. évi önkormányzati támogatásokról. A rendőrség és az egészségügy ezúttal is kiemelkedő figyelmet kapott.

Szomorú gesztussal kezdte a munkáját a március 6-án ülésező képviselő-testület: egyperces néma felállással tisztelgett a hatvankettedik életévében tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. Szebellédi István (bal oldali képünkön) könyvvizsgáló emléke előtt. A kiváló szakember – aki jogászi és közgazdász diplomával is rendelkezett, korábban a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke is volt, és több felsőoktatási intézményben tanított – hosszú idő óta segítette tudásával az önkormányzat munkáját.

A rendőrség támogatása

Az adósságkonszolidációnak köszönhetően a 2014. évre a korábbiakhoz képest bátrabban tervezhetett a képviselő-testület, hiszen az adósságterhek eltűnésével pénzügyi források szabadultak fel. Az első negyedév átmeneti időszaknak számít, amelynek pénzügyi terveiről az év elején dönt a testület. Rendszerint március közepén–végén születik határozat arról, hogy az önkormányzat mely intézményeket, szervezeteket milyen mértékben támogat. A rendőrség munkájának segítése mindig kiemelkedően fontos feladatnak számít, ezért 2014-re csaknem 53 millió forintot szavaztak meg erre a célra. Ily módon elsősorban a térfigyelő kamerák üzemeltetéséhez, az állampolgári kapcsolattartáshoz és a túlszolgálathoz kapcsolódó költségek előteremtésében vállal részt az önkormányzat.


Pénz az egészségügynek

A korábbi évekhez hasonlóan az önkormányzat hozzájárul a háziorvosok rezsiköltségeihez. A támogatás lényege az, hogy az orvosok egységesen 100 ezer forintot fizetnek praxisonként, az ezen felüli összeget a kerület átvállalja, de csak a meghatározott 30 millió forintos keretig. Ez megegyezik a tavalyi összeggel.
Az önkormányzat támogatja továbbá a járóbeteg-szakellátást és két olyan kórházat, amelynek nagy része van a kerületiek egészségügyi ellátásában. Az egyik a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, amely most 20 millió forintot kap arra, hogy nagy teljesítményű altatógépet vásároljon a központi aneszteziológiai és intenzív osztály számára. Az urológiai osztály akadálymentesített kórtermének és a hozzá tartozó vizesblokk kialakításához  5 millió forintot kap a kórház.

A másik intézmény, amelynek működési költségeihez a kerületi költségvetés hozzájárul, a Heim Pál Gyermekkórház: a  7 millió forintos éves költségvetési keretből 583 ezer forint támogatás jut egy hónapra.
Az egészségüggyel kapcsolatos döntések közé tartozik, hogy a képviselő-testület erre az évre is megszavazta a humán papilloma vírus elleni védőoltás költségeihez való hozzájárulást. Ennek köszönhetően a 7. osztályba járó, állandó kerületi lakcímmel rendelkező lányok ingyenesen kérhetik ezt az oltást.

A Bókay-kert tervei

Elfogadta a képviselő-testület a Bókay-kert fejlesztési koncepcióját. Ezt a 2013-ban létrehozott munkacsoport alkotta meg, mégpedig a felkért tervezők ötleteinek, illetve a lakossági fórumokon elhangzó véleményeknek a figyelembevételével. A tervezet alapján a képviselő-testület eldöntheti, hogy mely elemek megvalósítására akar és tud pályázni a most induló pályázati időszakban. A tervek között a Bókay-kert történelmi épületeinek műemléki hasznosítása éppúgy szerepel, mint egy helytörténeti információs központ kialakítása, az uszoda és a strand bővítése, a sportpályák háttér-infrastruktúrájának korszerűsítése, parkolók létesítése, kalandpark és sétaútvonalak kialakítása.