Szívügyünk

Írta:  G.A. 2018.02.18.

Nyugodt, szívkímélő környezetben és hangulatban adták át február 14-én a Bercsényi utcai háziorvosi rendelőben az önkormányzat adományát, egy újraélesztő készüléket.

– Sok ezer pestszentimrei lakos egészségügyi ellátásának a központól távolabb eső „szolgálóháza” egy olyan eszközzel gazdagodott, amely képes biztosítani az életmentés műszaki feltételeit – mondta a köszöntőjében dr. Miriszlai Zsolt háziorvos. – Nem mindig hiszünk a statisztikákban, ám ez a kivétel erősítheti a szabályt. A defibrillátor rövid időn belül diagnosztikált szívleállás esetén kilencvenszázalékos esélyt ad az életben maradásra.

VSZ 1289


Lévai Zoltán István alpolgármester így beszélt az átadáson:
– A terület önkormányzati képviselőjeként is nagyon jó érzés tudni, hogy szívügyeink súlyos, életveszélyes esetekben is igen jó eséllyel kezelhetők. Ugyanakkor felemás érzésem van ezzel a jó szívvel átadott életmentő műszerrel kapcsolatban. Önkormányzatunknak mint adományozónak az szerezné a legnagyobb örömet, ha a készülék a feladatra készen állva, ám használat nélkül árválkodna a polcon.

VAA 1205 copy


Lassan benépesült a rendelői váróterem. Az évszakra jellemző influenzás, meghűléses panaszokkal fordultak háziorvosukhoz a betegek. Bólogatva helyeselték Kucsák László országgyűlési képviselő azon kívánságát, amely szerint az újraélesztő műszert csak most, az ünnepélyes átadás pillanatában, majd a leltári szám éves ellenőrzésekor kelljen kézbe venni.
Valójában mi is az a defibrillátor? – tették fel a kérdést többen is a várakozók közül. Íme, röviden:
– egy elektromos készülék, amely szükség esetén szabályozott elektromos ütéseket ad le („sokkol”);
– az egyetlen eszköz, amellyel megszüntethető a hirtelen szívhalál leggyakoribb oka, a kamrafibrilláció;
– az újraélesztésben a laikusok is biztonsággal használhatják, ugyanis bekapcsolás után hang és/vagy képi utasításokkal irányítja az életmentést;
– a hirtelen halál bekövetkezte után 5 percen belül kell használni a készüléket, 10 perc után már alig van esély a sikerre.

VSZ 1294