Modernizálódó városközpontok

Írta:  K.Gy. 2018.02.20.

A Vasút utca környékén és a Lakatos-lakótelep tavainál várhatók újabb fejlesztések.

 

A területrendezés és annak jogi szabályozása állt a képviselő-testület február 15-i ülésének középpontjában. Az önkormányzat több nagy beruházást tervez mindkét kerületrészben.

VAA 4149 copy

Megemlékezéssel kezdte a munkáját február 15-i rendes ülésén a képviselő-testület. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően napirend előtti felszólalásában Ughy Attila polgármester néhány mondatban felidézte a kerület egyik 1956-os mártírja, dr. Balogh György alakját. Az 1904-ben Kispesten született Balogh György 1937-től gyakorló ügyvéd volt, 1939-től pedig a helyi politikába is beszállt: pártonkívüliként tagja volt Pestszentlőrinc város képviselő-testületének. A német megszállás után visszavonult, majd 1945 elején, mint köztiszteletben álló polgár, ő is tagja lett a megalakuló Pestszentlőrinci Nemzeti Bizottságnak, a város életét újraindító testületnek. Az 1945. októberi helyhatósági választásokon a Független Kisgazda Párt második embere lett. A párt 1947–48-as szétverése után független képviselő volt, 1949 után visszavonult a politikai élettől. 1956. október 30-án a lőrinci Kossuth téren gyülekező tízezres tömeg közfelkiáltással választotta be a Forradalmi Ideiglenes Nemzeti Bizottságba. Ez megpecsételte Balogh György forradalom utáni sorsát. 1957 nyarán letartóztatták, majd megkezdődött ellene a vizsgálat. Rossz egészségi állapota ellenére nem engedték, hogy szabad lábon védekezzék, és ez a végletekig legyengítette. 1958. február 7-én, alig 12 órával a szabadulása után a lakásán meghalt.

Alakul az imrei városközpont

Fontos döntést hozott a képviselő-testület, amikor úgy határozott, hogy felülvizsgálja az érvényben lévő Pestszentlőrinc-Pestszentimre Városrendezési és Építési Szabályzatát, a PPVSZ-t . Erre azért van szükség, mert a kerület több részén tervezett területrendezések és fejlesztések során felmerült, hogy szükség van az ezekre vonatkozó szabályozási terv, illetve a PPVSZ módosítására. Csak egy példa a sok közül: az önkormányzat fejleszteni akarja a pestszentimrei városközpontot. Petrovai László (PM) és Lévai István Zoltán alpolgármester egyaránt úgy fogalmazott, hogy a várható önkormányzati beruházások és a megjelenő ingatlanfejlesztési szándékok ismeretében az egyik legfontosabb megoldandó probléma a kerületrész városközpontjában a parkolási gondok csillapítása és az egyre növekvő forgalom megfelelő elvezetése. Ennek részeként hosszú távon a P+R-funkció erősítésével támogassák az elővárosi vasúti közlekedést. A megoldás pedig egyértelműen az építési szabályzat felülvizsgálatával kezdődik, amely a felmerülő településrendezési és építészeti igények megfelelő kezelésére is lehetőséget teremt.

Megújul a bölcsőde

Decemberre megújul a pestszentimrei Bambi bölcsőde: a képviselő-testület elfogadta a beruházási alapokmányt, s a munka önkormányzati forrásból májusban kezdődhet meg. A nyolcvanas években felhúzott épület középső blokkját 2011–12-ben már egy nagy volumenű beruházás keretében modernizálták, de a két szárnyépületre nem került eddig sor, így indokolttá vált azok energetikai korszerűsítése. A mostani munkák során szigetelik a homlokzatot és a lapos tetőt, kicserélik a konyha nyílászáróit, burkolatait, szerelvényeit.
Rendezi az önkormányzat a Lakatos út és a Nefelejcs utca által határolt területen a tavak környékét is. A területre növényeket telepítenek majd, burkolatot készítenek, utcabútorokat helyeznek ki, s ezzel párhuzamosan megtisztul a környék.

A jövő technológiája

A „zöld kerület” koncepciójának megfelelően gyorsan reagált az önkormányzat a kor egyik fontos kihívására, nevezetesen hogy miképpen lehet minél hamarabb minél nagyobb mértékben átállni a zöldenergia használatára. Ennek csak egyik példája az, hogy a kormányzat által meghirdetett Jedlik Ányos Terv adta lehetőségeket kihasználva szerződést kötött az E-Mobil Kft-vel, amely két elektromos töltőállomást létesített a kerületben: a Teleki utcában és a Vasút utcában. Az önkormányzat folytatni kívánja a megkezdett utat, ezért a képviselő-testület jóváhagyásával szerződik újabb hat állomás telepítésére, a tervek szerint a Nefelejcs, a Margó Tivadar, a Gulner Gyula, a Nemes és a Kisfaludy utcában, valamint a Thököly úton.

VAA 1671 copy