Megújult a futópálya a Bókay-kertben

Írta:  2014.03.14.
A Bókay-kertben olyan pálya várja a kocogni, futni vágyókat, amelynek talaja hasonló a legjobb erdei ösvényekéhez.
A pesti oldalon nem sok kerület mondhatja el magáról, hogy olyan sportolási lehetőségekre alkalmas területtel rendelkezik, amelyik vetekszik a budai oldal hegyeivel, erdős területeivel. A XVIII. kerületi Bókay-kertben azonban olyan pálya várja a kocogni, futni vágyókat, amelynek talaja hasonló a legjobb erdei ösvényekéhez.

A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Intézményüzemeltetési Divíziójának munkatársai ezen a télen teljesen rendbe hozták a futópályát.
– A meglehetősen elhasználódott pálya most új borítást kapott. Kijavítottuk továbbá a szegélyezést, és a pálya nyomvonalát is sikerült korrigálni egy kissé. A felújítás során a pálya szélességét a teljes nyomvonal hosszán mintegy másfélszeresére növeltük, így a futók már egymás mellett vagy egymással szemben is elférnek, nem kell lehúzódni a pályáról, ha szembetalálkoznak, ahogyan a korábbiakban – mondta Csempesz Iván, a Városgazda Zrt. Sport, Rendezvény és Média Divíziójának vezetője. – A pálya hossza középvonalon mérve 508 méter lett.
Maga a futópálya felújítása szinte teljesen önerőből történt, mind a szegélyezéshez használt fa, mind a feltöltéshez használt faapríték a kerületben kivágott és behozott faanyagokból származott. Költséget csak a farönkök stabil lerögzítéséhez használt vasanyag, valamint a pálya mentén elhelyezett 15 vandálbiztos lámpatest beszerzése jelentett.

– A továbbiakban folyamatosan igyekszünk a pálya állapotát ezen a színvonalon tartani. A világítás kiépítése is régi igénye volt az itt sportolóknak, mert bár a Makói utca felől beszűrődött némi fény, az esti sportolásra nem volt alkalmas a pálya. A kerület korábbi vezetősége is próbált már tenni valamit ez ügyben, de csak most sikerült megvalósítani a világítást. Nagyon látványos, ahogy derékmagasságban szépen ki van világítva a pálya.
A pályát darabolt gallyakból álló fazúzalék – úgynevezett mulcs – borítja, amely rendkívül rugalmas, így kíméli az ízületeket.
– A mulcsot a kertben képződő gallyhulladékból készítjük, mintegy újrahasznosítva azt. A futónak olyan érzése van, mintha többrétegű puha szőnyeg lenne a lába alatt. A pálya régóta igen nagy népszerűségnek örvend, esténként is tele van, így elmondható, hogy komoly értéke a kertnek. Egy kérésünk van a sportolókhoz: az, hogy vigyázzanak rá, és jelezzék, ha bárhol javításra szoruló részt látnak.