Kiemelt feladat a kapacitásbővítés

Írta:  Városkép 2018.03.01.

Kucsák László: Korszerű körülmények között tanulhatnak a jövőben a kerületi diákok.

Csaknem egymilliárd forintos támogatást sikerült elnyerni tavaly három kerületi általános iskola – a Gulner, a Brassó és a Kastélydombi – befogadóképességének növelésére Kucsák László kormánnyal való együttműködésének és lobbitevékenységének köszönhetően. Az idén kezdődő munkák végeztével a pedagógusok és a diákok modern, a XXI. századi elvárásoknak megfelelő intézményeket vehetnek majd birtokba.

Screen Shot 2018 02 28 at 16.46.06

A kormány családbarát politikájának egyik alappillére, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel támogassa a gyermekvállalást és a gyermeknevelést. A történelmi mélypontot jelentő, mintegy 88 ezres 2011. évi születésszámot követően 2015-ben már 91 690 gyermek jött világra, 2016-ban pedig a növekedés dinamikája is felgyorsult, a születésszám 1,5 százalékkal nőtt, és a
93 100 újszülött az elmúlt hét év legmagasabb születésszámát jelentette.

„Pestszentlőrinc-Pestszentimre a főváros egyik legdinamikusabban növekvő népességével rendelkező kerülete, ezért fontos, hogy a lakosság elvárásainak megfelelő helyi infrastruktúra és ellátórendszer épüljön ki.”

 

A folyamatosan növekvő gyermekvállalási kedv miatt szükségessé vált a különféle gyermekintézményekben a férőhelyek számának növelése. Ennek érdekében az idei költségvetésben is több milliárd forint jut a bölcsődei, óvodai és iskolai kapacitásbővítést célzó beruházásokra.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre a főváros egyik legdinamikusabban növekvő népességével rendelkező kerülete, ezért fontos, hogy a lakosság elvárásainak megfelelő helyi infrastruktúra és ellátórendszer épüljön ki, amely mellőzi a területi egyenlőtlenségeket és a kapacitáshiányt.

Kucsák László munkájának köszönhetően idén a XVIII. kerületben is nagyszabású iskolabővítési program kezdődik a minőségi oktatás feltételeinek megteremtése érdekében.

Az országgyűlési képviselő tavaly jelentette be, hogy 2018-ban kiemelkedő mértékű intézményi kapacitásbővítés kezdődik, amely a Gulner Gyula Általános Iskolát, a Brassó Utcai Általános Iskolát és a Kastélydombi Általános Iskolát érinti. A beruházásra csaknem egymilliárd forintot biztosít a kormány a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében. A férőhelyhiány régóta égető probléma a kerületben. A tanulók száma – főleg a kertvárosban – a különböző családtámogatási intézkedések, illetve Pestszentlőrinc-Pestszentimre vonzerejének folyamatos növekedése nyomán egyre növekszik, így mind terheltebbé válik az intézményi infrastruktúra. Az említett iskolák kihasználtsága a közelmúltban 110 és 125 százalék között volt, a bővítésük tehát mára elkerülhetetlenné vált.

A XVIII. kerület mindent megtesz annak érdekében, hogy a helyi gyermekek megfelelő körülmények között fejlődjenek, modern iskolákban tanuljanak. Az itt zajló fejlesztések a fiatalok élhetőbb jövőjének biztosítását szolgálják. A kapacitásbővítő beruházások megvalósulása közel kétezer iskolás számára teremt megfelelő színvonalú nevelési-oktatási környezetet.

Az intézmények energetikai korszerűsítése és esztétikusabbá tétele javítja a komfortérzetet, a megspórolt pénzből pedig hosszú távon újabb fejlesztésekre nyílik majd lehetőség – mondta Kucsák László, hozzátéve, hogy a kormányzattal együttműködve a jövőben is az a célja, hogy a felnövekvő generáció jól érezze magát, a napjaik továbbra is biztonságban és kényelemben teljenek.

„2018-ban kiemelkedő mértékű intézményi kapacitásbővítés kezdődik, amely a Gulner Gyula Általános Iskolát, a Brassó Utcai Általános Iskolát és a Kastélydombi Általános Iskolát érinti.”

 

A közeljövőben kezdődő munkák során az érintett intézményekben 13, a korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását lehetővé tevő új tantermet, egy közösségi teret és négy új szertárat alakítanak ki, továbbá étkező, konyha és vizesblokkok is létesülnek. A fejlesztésből származó előnyök mindenki számára kézzelfoghatóvá válnak: a dolgozók színvonalas körülmények között folytathatják a munkájukat, a korszerű feltételek között folyó oktatás pedig megalapozhatja a gyerekek jövőjét.

Kastélydombi suli 2