Új egyházmegye, új püspök

Írta:  R.F. 2018.02.28.

Ünnepe volt a közelmúltban a Magyarországi Kopt Ortodox Egyháznak: decemberben beiktatták az újonnan létrehozott közép-európai egyházmegye elöljáróját, Ava Giovanni püspököt.

A ceremóniát a kerületünkben található Szűz Mária és Mihály arkangyal kopt ortodox templomban tartották. Az új, közép-európai egyházmegyéhez, amelynek Magyarország ad otthont, Románia, Lengyelország, Csehország és Szlovénia tartozik még.

VSZ 9629 copy


A beiktatási szertartás ünnepi prédikációjában Anba Paula püspök háláját fejezte ki II. Tavadrosz pátriárkának, a kopt egyház fejének a döntéséért.
– Az, hogy kopt püspökség alakult Közép-Európában, sok áldással jár. Magunkon érezzük a szent család és Szent Márk óvó figyelmét – mondta. – A kopt lelkiség eljön Közép-Európába. Az a lelkiség, amellyel összefügg a szerzetesség kialakulása.
A frissen beiktatott püspök, Ava Giovanni elmondta, hogy a biztató szavak megerősítik őt, s öröm számára, hogy jelen vannak testvérei a katolikus egyházból. A szertartáson ugyanis részt vett többek között Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek is. A kerületi kopt templom esperese, Halil Juszuf úgy fogalmazott, hogy a dicsőség napja ez a kopt egyház számára Magyarországon.
Ava Giovanni 1961. október 24-én született az egyiptomi El Miniában. Egyetemi tanulmányait geológiaszakon végezte 1983-ban. 1998. szeptember 3-án lett szerzetes, október 5-én szentelték pappá, tavaly november 12-én pedig püspökké. December 9-i beiktatásával ő lett a most létrejött egyházmegye püspöke.