Szent Margit zenés legendája

Írta:  Temesi László 2018.03.07.

 

Diákok adták elő Árpád-házi Szent Margit legendáját március 2-án a PIK-ben.

Diákok adták elő Árpád-házi Szent Margit legendáját március 2-án a PIK-ben. A zenés darab nagy sikert aratott, az ifjú szereplők profi módon játszottak, énekeltek, táncoltak. Az egyórás műsor méltó megemlékezés volt IV. Béla király szent életű lányáról.

CIMG2826

Az előadást Hegedűs Valér zongoraművész nyitotta meg, aki röviden ismertette az 1242-ben született Margit életét.

– A szülők még a megszületése előtt Istennek ajánlották őt, s Batu kán elvonulása után a hároméves lánykát a veszprémi domonkos apácák kolostorába adták. Később IV. Béla új kolostort épített leánya részére a Nyulak szigetén, azaz a mai Margit-szigeten. Itt tett fogadalmat, és itt élte vezeklő, imádságos életét haláláig. 1943-ban avatták szentté, ünnepe január 18-a – mondta a zongoraművész, aki ezt követően eljátszotta Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiáját. A zenei élmény után a fia, Hegedűs Szabolcs, a darab írója ült a zongorához, és az együttesével csaknem egy órán keresztül szólaltatták meg a kellemes muzsikát, miközben a színpadon félszáz apácának, illetve kispapnak öltözött diák énekelt, táncolt.

CIMG2832

– A bemutató Szent Margit ünnepén, január 18-án volt az iskolánkban, a budai Szent Margit Gimnáziumban, és azóta több helyen is vendégszerepeltünk – mesélte az előadás után Hegedűs Szabolcs, aki örömmel jött Pestszentimrére a kis színészeivel, hiszen tizenegy évig ebben a kerületben tanított éneket. Nem véletlen, hogy sok egykori tanítványa is eljött megnézni az előadást és felköszönteni őt 40. születésnapja alkalmából.
Az előadás rendezője Póka Éva, koreográfusa Szalai Nándor volt, Szent Margitot Domsits Donatella alakította.