Állandó feladat a kátyúzás

Írta:  P.A. 2018.03.09.

A modern technikának köszönhetően a Városgazda XVIII. Nonprofit Zrt. szinte egész évben, hidegben és a nyári kánikulában is folyamatosan tudja végezni a kátyúmentesítést.

A kátyúk kialakulását nem lehet megakadályozni, ez a fajta úthiba állandó karbantartási feladatot jelent. Az útburkolat legnagyobb ellensége a csapadék és a fagy. A modern technikának köszönhetően a Városgazda XVIII. Nonprofit Zrt. szinte egész évben, hidegben és a nyári kánikulában is folyamatosan tudja végezni a kátyúmentesítést.

kátyú1 va


– Élvezzük a modern infrakátyúzás előnyeit. A kátyúzást csak az eső és a havazás tudja leállítani. A téli hideg mindössze annyi nehézséget okoz, hogy többször is fel kell hevíteni az aszfaltburkolatot, de ettől függetlenül eredményesen dolgozik a gép – mondta el Vargáné Gedei Anikó, a Városgazda Zrt. ügyfélszolgálati osztályvezetője. Ezen a télen a fagy és az olvadás gyakori váltakozása miatt hetente mintegy 100 négyzetméter kátyú keletkezett, de volt olyan kirívó eset is, hogy ez a mennyiség elérte a 140 négyzetmétert. Munkatársaink a városüzemeltető cég által kezelt utakon jelentős mennyiséget tudnak hetente pótolni. El kell mondani azt is, hogy sokszor kapunk jelzést a lakosságtól olyan kátyúkról, amelyek a különféle autóbuszjáratok útvonalain keletkeznek. Azok az utak, ahol BKK-járat közlekedik, a Fővárosi Önkormányzat kezelésébe tartoznak, azonban a kerületi önkormányzat a saját kezelésű utak karbantartása mellett önként besegít a fővárosnak. A Városgazda többek között a Haladás és a Nefelejcs utca balesetveszélyes szakaszain végzett kátyúmentesítést.
A kátyúzást fagyos időben is lehetővé tevő infraredes technológia lényege az, hogy az aszfaltolvasztó gép az infrahősugárzóival 200 Celsius fokra melegíti a burkolatot. Hevítés után elgereblyézik a megolvadt részt, pótolják a hiányzó mennyiséget, majd újra gereblyézés, egyengetés következik, ami után jöhet az elsimítás kézi úthengerrel.