Kárpát-medencei versmondó verseny

Írta:  T.L. 2018.03.14.

Sok ékkövet találtak a zsűri tagjai a Kárpát-medencei versmondó versenyen, amelynek a hazafias költészet volt a témája.

Sok ékkövet találtak a zsűri tagjai a Kárpát-medencei versmondó versenyen, amelynek a hazafias költészet volt a témája. Március idusán, illetve környékén, aktuális a hazáról beszélni, verselni. Persze máskor is, különösen ebben a zűrzavaros világban…

CIMG2907

Mi a haza?, Hontalanság, Ima Magyarországért, Szózat, A hazáról – és sorolhatnánk tovább a hazaszeretetről szóló verseket, amelyeket csodálattal hallgattunk március 8-án a Duna-palotában a XVIII. kerületi önkormányzat és a pestszentlőrinci Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium által meghirdetett Kárpát-medencei versmondó versenyen. A négy korcsoportban induló csaknem száz versszerető diákot a főszervező Vörösmarty iskola igazgatója, Pásztor Józsefné ezekkel a szavakkal köszöntötte:

CIMG2906


– 1848 fényességes eseményei történelmünk legszebb lapjai közé kívánkoznak, nemcsak nagyszerűségük miatt, hanem annak a természetesen előtörő, az életre és a szabadságra áhítozó vágynak és akaratnak köszönhetően is, amely a forradalom pillanataiban mindvégig tetten érhető volt. Az, hogy ma is, immár huszonharmadszor, itt vagyunk, hűen mutatja, milyen eleven a forradalom emléke és üzenete. Hiába teltek el évszázadok, ugyanolyan csodálattal adózunk 1848 hősei előtt, mint amilyen csodálattal és hittel ők maguk adóztak a szabadság, a függetlenség, a nemzet és a haza eszméi előtt. Negyvennyolc számotokra is üzent valamit. Ha nem így lenne, ma nem találkozhatnánk. Nehéz megmondani, kinek mit jelent ez az üzenet, helyette inkább örüljünk, hogy ilyen sokan vagytok, akiknek a mai „trendi” világban sem „ciki” verset mondani, hazafias gondolatokat tolmácsolni, akik értenek valamit az irodalom mondanivalójából, hagyják magukat megérinteni a varázsa által.

P1130334


A szavalóverseny végén a rendezvény ötletadója, Járainé dr. Bődi Györgyi, a Vörösmarty iskola korábbi igazgatója hangsúlyozta, hogy a szavaló diákok méltó emléket állítottak a haza valamennyi hősének, akik az elmúlt évszázadokban igazi magyarok voltak, és példát mutattak hazaszeretetből, akik életükkel, vérükkel írták a történelmünk legdicsőbb pillanatait.
A kerületből az 5–6-os korosztályban Szabó Bálint (Kandó téri iskola) második lett, Széchenyi Dorottya és Bregyán Sára (Vörösmarty iskola) pedig különdíjas.