Fővárosi rajzverseny: új nézőpont

Írta:  T.L. 2018.03.14.

Tehetséggondozásról, módszertani megújulásról szóló kiállítás nyílt március 7-én a PIK-ben Budapest Főváros Komplex Rajzverseny munkái 2013–2017 címmel.

Tehetséggondozásról, módszertani megújulásról szóló kiállítás nyílt március 7-én a PIK-ben Budapest Főváros Komplex Rajzverseny munkái 2013–2017 címmel. A hatalmas táblákon látható fotók, rajz- és festménymásolatok között rövid útmutatások találhatók, elsősorban rajztanárok számára. 

CIMG2886

 A szakmai kiállítás lényegét így foglalta össze a megnyitón Garamvölgyi Béla művésztanár, aki ezt a tematikát évekkel ezelőtt kidolgozta és közreadta:
– A Fővárosi Komplex Rajzverseny célja az általános módszertani kultúra fejlesztése mellett a vizualitás területén felbukkanó tehetséges gyerekek felfedezése, képességeik kibontakoztatása, önértékelésük és kreativitásuk fejlesztése, fejlődésük nyomon követése. A verseny a vizuális befogadó- és alkotóképességek szintjeit méri, és egyedisége, komplexitása éppen abban rejlik, hogy az alkotótevékenység közben elért teljesítményszinteket méri össze, így teszi láthatóvá a speciális adottságokat, képességeket, és segíti az egyedi fejlesztési programok megtervezését. A fővárosi rajzverseny és a hozzá kapcsolódó tanítási-szakmai gyakorlat nem csupán pedagógiai szolgáltatás, hanem kulturális attribútumokkal ellátott szolgáltatások rendszerbe foglalt egysége.
A táblákon többek között ezek a címek olvashatók: Parafrázisok, Illusztráció, Képi allegóriák, Világtáj. Az ábrák, leírások a pedagógusi szakmának szólnak igazán, Garamvölgyi Béla szerint ezért is volna jó, ha minél több kerületi rajztanár keresné fel a PIK Galériát a hónap végéig.
– Arra lennék a legbüszkébb, ha a látottak inspirálnák a kollégákat – mondta –, mert a cél a tehetséggondozás, a módszertani megújulás. Remélem, hogy ez a kiállítás ad értelmes feladatokat és új nézőpontot a rajztanároknak.