Tisztelet jár a hétköznapok hőseinek is

Írta:  P.A. 2018.03.17.

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a hagyományokhoz híven kitüntetéseket adományozott Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata.

 

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a hagyományokhoz híven kitüntetéseket adományozott Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata. A Rózsa Művelődési Házban március 14-én tartott ünnepségen Ughy Attila polgármester köszöntötte a díjazottakat, köztük a díszpolgárrá választott dr. Szlamka Ferenc gyermekorvost.

VAA 7887 copy

Az ünnepség kezdetén Bognár Szilvia énekelte el a Himnuszt, amit Csurkulya József cimbalomművész kísért. Veres Péter, Én nem mehetek el innen című versét, valamint Petőfi Sándor, Én, Egy gondolat bánt engemet és a Pacsirtaszót hallok megint című költeményeit Mohai Gábor adta elő.

VAA 7865 copy

A megjelenteket Tadeusz Kwiatkowski, Pestszentlőrinc-Pestszentimre lengyel testvérvárosának, Dąbrowa Tarnowskának polgármestere is köszöntötte. Beszédében elmondta, hogy a magyar-lengyel barátság többek között az 1848-49-es szabadságharc idejére is visszanyúlik.
- Bem József tábornokra Kossuth Lajos rábízta az erdélyi hadtest parancsnokságát, a tábornok pedig a legnagyobb hadi sikereit az 1849-es csatákban érte el, az osztrákok ellen sorozatban aratott győzelmekkel – idézte fel a 170 éve történteket Tadeusz Kwiatkowski, aki ezt megelőzően úgy fogalmazott, hogy a március 15-i megemlékezések a magyarok számára rendkívül fontos történelmi időszakot elevenítenek fel, és rendkívül fontos és felemelő ünnepségek.

VAA 7827 copy
A kitüntetések átadása előtt Ughy Attila polgármester is megemlékezett a forradalom és szabadságharc hőseiről.
- A magyarság erejét alapjaiban határozza meg az a közös nemzettudat, ami a legnagyobb mélységben kapcsol össze és tart egyben bennünket. Egy vérből valók vagyunk, egy zászló alatt vonulunk, egy a hazánk – mondta beszédében a polgármester. – Az itt élő nemzetiségek is magyarként szálltak szembe a Habsburgokkal, a magyarok szabadságáért harcoltak, hogy mindazt a közös kincset, amit az ország jelent számukra, együtt védelmezzék meg az idegen hatalommal szemben. Köszönet érte, mert az egymásért való kiállás nélkül ma nem tartanánk itt. A magyar hazáért, a nemzetért áldozatot kell hozni. Ma ugyan nem kell mindennap kardot felcsatolni, de egy 15 milliós közösség élete békeidőben is küzdelem és harc. Ezért is fontos minden alkalmat megragadni a közös beszédre, az emlékek felidézésére, az együttgondolkodásra, a tervezésre és az eredmények sikerek elismerésére. Megmutatni a fiataloknak, hogy lehet és érdemes áldozatot hozni, sőt kötelességünk meghozni azokat a döntéseket, amelyek néha áldozatot és lemondást jelentenek.

VAA 7903 copy


Ughy Attila köszöntőjében elmondta, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata és közössége nem csak a forradalom hősei előtt hajt fejet március 15-én, hanem tiszteleg a köztünk élő, hétköznapi hősök előtt is.
- Ők azok a honfitársaink, akik értelmet adnak az önkormányzat munkájának is, akik miatt mi is újabb és újabb erőt meríthetünk egy-egy fejlesztéshez, pályázat megírásához, felújításhoz, rendelő vagy sportpálya építéséhez. Ők azok, akiknek életük a példa. Példa arra, hogy a hazaszeretet, a nemzeti felelősségtudat és az egymás iránti szeretet nem csak papíron, egy-egy ünnepi beszédben létezik.

VAA 8079 copy