A tervezettnél gyorsabb a csatornaépítés

Írta:  2014.03.21.
Mind Pestszentlőrincen, mind pedig Pestszentimrén a tervezett építési ütemtervnél gyorsabban halad a csatornázás.
Mind Pestszentlőrincen, mind pedig Pestszentimrén a tervezett építési ütemtervnél gyorsabban halad a csatornázás. Amint azt Ughy Attila polgármester a témában tartott március 19-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy március 15-ig 16 km új csatornaszakasz készült el, ami 10 százalékkal több az előre tervezettnél.

- Mindez azt is jelenti, hogy ha ilyen sebességgel haladnak a munkálatok, akkor Lőrincen várhatóan még idén teljesen elkészül a csatorna – mondta Ughy Attila. – Az imrei részen is kedvezőek az adatok, noha ott kicsit később kezdődött, és sokkal nagyobb területet érint a csatornázás. Ugyanakkor elmondható, hogy az év végéig itt is a tervezetthez képest jobb, mintegy 90 százalékos elkészültséggel lehet számolni.

Rég várt pillanat

Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester a sajtótájékoztató házigazdájaként újfent kiemelte a több mint 7000 kerületi háztartást érintő csatornázási projekt fontosságát.
- Kerületi lakosként nagyon örülök annak, hogy eljött ez a pillanat. Nagyon sok emberrel találkoztam, akik az elmúlt évtizedekben alig hittek abban, hogy megváltozik az áldatlan helyzet. Elődeink hosszú ideig csak ígérgették azt, hogy a csatornázás eléri majd az európai szintet – mondta Kucsák László. – Ezt az évtizedes adósságot törleszti most az önkormányzat. Felzárkózhatunk Európához, és olyan szolgáltatási színvonal lesz jellemző a kerületre is, amely joggal elvárható a XXI. században.
Az alpolgármester méltatta azt az összefogást, amelynek köszönhetően létrejött a beruházás, amelynek legnagyobb nyertese Pestszentlőrinc-Pestszentimre, lévén, hogy a fővárosban kiépítendő 240 kilométer új csatornaszakaszból közel 90 kilométert a XVIII. kerületben fektetnek le.

Elvárt gyorsaság

A tájékoztatón Szeneczey Balázs, városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes elmondta, hogy egy főváros megítélésének az egyik sarokköve a csatornahálózat fejlettsége.
- Nem véletlenül volt Tarlós István főpolgármester választási programjának kiemelkedő eleme Budapest csatornázásának a fejlesztése – mondta Szeneczey Balázs. – A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése projekt befejezése után a fővárosban mintegy 95-95 százalékos csatornázottság-arányról beszélhetünk.
A főpolgármester-helyettes megerősítette, hogy a 16 budapesti kerületet és Budaörsöt érintő beruházás mindenhol, így a XVIII. kerületben is megfelelő ütemben halad.
- Semmilyen csúszás tekintetében nem vagyunk elnézőek a kivitelezőkkel szemben. Minden épülő szakaszt időben adnak át – mondta Szeneczey Balázs, hozzátéve, hogy a főváros dolgozik azon, hogy anyagi forrást találjon a csatornázásból most kimaradó területek mielőbbi felzárkóztatásához.