A Havanna közösségében bízik a szakember

Írta:  2014.03.26.
A helyi támogatócsoportok szerepét emelte ki Tosics Iván szociológus az Európai Unió által támogatott URBACT program lehetőségeiről szóló előadás-sorozat március 19-i rendezvényén.
A helyi támogatócsoportok szerepét emelte ki Tosics Iván szociológus az Európai Unió által támogatott URBACT program lehetőségeiről szóló előadás-sorozat március 19-i rendezvényén. A szabadegyetem célja az, hogy a nemzetközi példák segítségével megoldásokat találjanak a Havanna-lakótelepen élők problémáira.

Előadásában Tosics Iván felidézte a lakótelepek kialakulásának történetét.
– A koncepció egyfajta utópiát is tükrözött. Az 1950-es és 1960-as években az építészek Európa-szerte szociális reformként gondoltak a lakótelepek építésére. Az elgondolás szerint egyes társadalmi kérdések megoldására is alkalmas az, ha mindenki egyformán jó lakást kap – mondta a szociológus, akinek előadásából is kiderült, hogy téves volt ez a gondolkodás.
Nyugat-Európában a lakótelepek, elsősorban a magas házakat, nagy épülettömböket tartalmazó panelrengetegek nem sokkal a felépülésük után számos társadalmi probléma gócpontjaivá váltak. A legtöbb lakótelepre bevándorló családok költöztek be, illetve szociális alapon ott kaptak bérlakásokat. Ez a gyakorlat a gyakran átláthatatlan, zárt építészeti megoldásokkal együtt egyfajta gettósodáshoz vezetett. A közbiztonság romlása miatt Angliában és Hollandiában is volt olyan lakótelep, amelyet teljesen vagy részben le kellett bontani, illetőleg építészeti megoldásokkal nagyobb tereket kellett nyitni a házak között.
A szakember úgy véli, hogy a paneltömbök okozta társadalmi és közbiztonsági problémákat kizárólag felújítással vagy átépítéssel lehet megoldani. Fontosnak tartja a lakótelepi központok kialakítását, fejlesztését és az intézményi ellátottság – posta, gyógyszertár, orvosi rendelő – növelését is.
Előadása végén Tosics Iván úgy fogalmazott, hogy a Havanna-lakótelep közössége, az aktív helyi támogatócsoport működése jó alap arra, hogy az európai uniós pályázatokon az önkormányzat közreműködésével pénzt lehessen szerezni a rehabilitációra.

Re-Block szabadegyetem indult a Havannán