Megújult sürgősségi osztály

Írta:  G.A. 2018.03.28.

Modernebb lett a Dél-Pesti Kórház sürgősségi osztálya.

Kevés olyan nyugodt időszakra számíthat mindennapi feladatai ellátása során a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház felújított sürgősségi osztálya, mint a sajtótájékoztatóval színesített március 26-i átadási ünnepségen.

d1
 
Már az első pillantások után kiderült, hogy a felújított sürgősségi osztály méltó versenytársa lehet akár egy nyugati magánklinika hasonló feladatokat ellátó osztályának. A felszereltsége, a színei, a tágas kiszolgáló helységei optimális összhatást keltettek.
– Temérdeknyi pénzt, mintegy 600 milliárd forintot vontak ki a 2010 előtti baloldali kormányok az egészségügy vérkeringéséből – kezdte a beszédét Németh Szilárd országgyűlési képviselő. – A fővárosi betegellátási intézmények eladósodtak, az eszközök leamortizálódtak, nem is szólva az egészségügyi dolgozók helyzetéről. 2010 után 500 milliárd forintból országos fejlesztések indultak. Gondoljunk csak a 77 kórház, 54 rendelőintézet, 104 mentőállomás felújítására és a felépített 23 rendelőintézetre, 31 mentőállomásra.

d3


A képviselő a 2017–2026 közötti Egészséges Budapest Program terveiről is beszámolt:
– Elérkezett Budapest és Pest megye ideje. Várhatóan összesen 700 milliárd forint jut a fővárost és az agglomerációt kiszolgáló kórházak és szakrendelők fejlesztésére 2026-ig. Ebből az összegből 30 milliárd forint a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórház felújítására jut. A sürgősségi osztály felújítása e programon felül, külön kormányhatározat alapján megítélt forrásokból valósulhatott meg.

d4


A XVIII. kerület köszönetét Kucsák László országgyűlési képviselő tolmácsolta: – A területi ellátási kötelezettség közel 400 ezer lakosra vonatkozik, ideértve kerületünk lakosságát, így annak nevében is köszönjük a tágasabb, korszerűbb, komfortosabb és biztonságosabb sürgősségi osztályt. Bármerre is nézek, csak szakmailag jól kigondolt és megvalósított újdonságokat lelek. Akadálymentes fogadótér, szétválasztott járó- és mentős betegforgalmi közlekedés, így a beteg gyorsabban kerülhet a vizsgálóba. Összesen 750 négyzetméternyi terület, a váróhelyiségben informatikai eszközök sokasága, például nagy képernyős tévé, betegbehívó és tájékoztató rendszer telepítése, illetve a klimatizálás is megtörtént. A kétszer négyágyas fektető, a sokktalanító, az új triage vizsgálóhelyiségek minőségi felszereltsége is garancia lehet a sürgősségi ellátásra szorulók mihamarabbi gyógyulására.

d7


Az ünnepélyes szalagátvágást követően a sajtó képviselői a meghívott vendégekkel és a szakszemélyzettel közösen járták be a sürgősségi osztályt, így a kérdéseikre azonnal választ is kaptak például dr. Ralovich Zsolttól, a kórház főigazgatójától.
A vendégek között ott volt dr. Cserháti Péter, az EMMI miniszteri biztosa, Ughy Attila és a kórház ellátási területét képviselő többi polgármester is. 

d5