Kalandpark a lombok között

Írta:  2014.03.26.
Új kalandparkot adtak át március 22-én a Bókay-kertben.
A meteorológia tavasz első hétvégéjén, március 22-én igazán sportossá vált a Bókay-kert. E helyütt rendezték meg a mezei futók országos bajnokságát (erről sportrovatunkban olvashatnak tudósítást), és ekkor adták át annak a kalandparknak az első részét, amely a jövőben gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt kiváló szórakozási lehetőséget nyújt. A megnyitó után az érdekeltek birtokba is vették a létesítmény

Első pillantásra azt hihetné a látogató, hogy a cél érdekében kivágták a fákat az építők, pedig dehogy… A kalandparkot körbeölelő fákat tették alkalmassá azok fogadására, akik nem csupán a már megismert Bókay-kerti sportágakat akarják kipróbálni, és nem csupán a földön, hanem valami mást, valami újat, valami extrémet is szeretnének – mindezt természetesen a lehető legnagyobb biztonságban.
– Az építkezés első ütemének a befejeztével 30-40 gyereknek és felnőttnek tettük lehetővé, hogy megismerkedjen ezzel a bátrakhoz illő extrém sportolási lehetőséggel. Az építkezés második üteme szeptemberre fejeződik be, addigra újabb 70 tudást, erőt és bátorságot igénylő elem kerül a helyére. Így válik teljessé az idelátogatók kiszolgálása – mondta Csempesz Iván, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Sport, Rendezvény és Média Divíziójának vezetője.

Profi gyáliak

Akár teljes, akár nem, a megnyitót követően – amelyen ott volt Ughy Attila polgármester, Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester és Banyár László, a Városgazda Zrt. vezérigazgatója is – a gyerekek máris birtokba vették a parkot, amely szemmel láthatóan sok-sok kalanddal ajándékozta meg őket.

Tudni kell, hogy a kalandpark egyetlen fillérébe sem került az önkormányzatnak, ugyanis magánberuházásból épült, épül.
– A gyáli beruházó öt éven át bérli majd tőlünk a pályát, s a működtetését önerőből valósítja meg – mondta Banyár László, hozzátéve, hogy a beruházó cégnek jó neve van a „kalandszakmában”, s a legutolsó divat és elvárás szerinti pályát alakít ki, kiváló szakembergárdával.

Mászni is, lőni is

A fák sűrűjében útvesztő referenciapálya is, hiszen olyan egyedi akadályokat alakítottak ki, amelyek Magyarországon másutt nem találhatók meg. Aki tehát igazi kalandra vágyik, az máris induljon – igazán nem kell messzire mennie!

S ha már fent, a magasban van újdonság, miért ne volna lent, a föld alatt is? A Városgazda munkatársai a kert régi, földbe vájt pincének a felújításával lőteret is kialakítottak, amelyet elsősorban a Lőrinc 2000 SE nemrégiben megalakult öttusa-szakosztálya használ majd, de a lézeres fegyvereket nem csak ők süthetik el itt.
Eszes János sportreferens elmondta, hogy a lézerfejjel ellátott pisztoly nem lő ki lövedéket, így teljes biztonsággal használható.
– A valódi légpisztoly elsütésének az érzetét egy szifonpatron adja, így válik a lövészet valósághű élménnyé.

Lombok között

E sok izgalmas újdonság mellett természetesen felvetődhet a cikket olvasó szülőben, hogy „mennyibe lesz ez nekem”.
Nos, ez a dilemma nem kell, hogy távol tartsa az érdeklődőket, mert mint Banyár László elmondta, a beruházó cég mintegy 50 milliós beruházása nem jelenti azt, hogy megfizethetetlen áron lehet bekalandozni a parkot. Az üzemeltető mérsékelt árakban gondolkodik mind a gyerekek, mind a felnőttek vonatkozásában, már csak azért is, mert a pályát „be kell vezetni”, meg kell szerettetni.
– Rendszeresek lesznek a kalandparkban a családi kedvezmények, az akciók. Hadd említsem meg csak a Majálist, a Gyermeknapot. Lesz családi jegy is, és ha úgy dönt a vendég, hogy a fák között akar eltölteni néhány órát, fentről nézve a Bókay-kert életét, hát tegye meg…
A legkisebbekre is gondolnak, hisz ingyenesen használható mini játszóteret építenek azoknak, akiknek még várniuk kell arra, hogy megpróbálkozhassanak a fára szerelt akadályokkal.
Ilyen gyermekparadicsom láttán mi más juthatna az ember eszébe, mint Kormos István klasszikus meséje a kölyökmackóról, Vackorról: Hóha, hóha, / hóha, hóóóó! / Fára mászni / vóna jó!