Ünnephez illő adomány

Írta:  Puskás Attila 2018.03.29.

Mintegy 20 ezer élelmiszercsomagot osztott szét húsvét alkalmából Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata a kerületben élő 65 éven felülieknek.

Mintegy 20 ezer élelmiszercsomagot osztott szét húsvét alkalmából Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata a kerületben élő 65 éven felülieknek. A kerület lakosságának mintegy ötöde jogosult az ajándékra, és a többségük idén is eljött, hogy átvegye a csomagot.

 CB10620 copy


A csomag tartalmának összeállításakor az önkormányzat figyelembe veszi a nyugdíjasok fogyasztási szokásait, de az aktuális ünnephez is igazodik. A húsvéti szatyrokban idén finomliszt, száraztészta, kalács, kolbász, torma és őrölt kávé volt.

A megmaradó csomag is a rászorulóknak jut


A jogosultak többsége minden alkalommal átveszi az élelmiszercsomagot. A tapasztalatok szerint 2-3000 ezer csomag marad meg, amit az önkormányzat a helyi civil szervezetek segítségével a rászoruló családok között oszt szét.
Arra is gyakran van példa, hogy aki átvette a csomagot, nem tartja meg, hanem személyesen adja oda olyan ismerőseinek, akiknek nagyobb szüksége van az élelmiszeradományra.
A XVIII. kerületben egyébként az önkormányzat szinte minden korosztály számára próbál némi segítséget nyújtani, legyen szó élet- vagy iskolakezdésről, vagy akár felnőttoktatásról.

 


A kerületben gyakori a hasonló tartós élelmiszer-adomány vagy melegételosztás. A különböző társadalmi csoportokat megcélzó akciókkal az önkormányzat és a helyi civil szervezetek szeretnék elérni, hogy lehetőség szerint mindenki érezze a gondoskodás szándékát, és igyekeznek rendszeresen segíteni azokon, akiknek az alapvető élelmiszerekre is alig telik. 


A tavasz ünnepe


A húsvéti előkészületek kapcsán az élelmiszerosztásra kilátogató Ughy Attila úgy fogalmazott, hogy az ünnep az évente változó időpontjának jellegéből adódóan mindig más és más, és az állandóságot az ünnepi asztal jelenti.

 

 CB10496 copy


- Húsvétkor a téli időjárás ugyanúgy előfordulhat, mint a kora nyári, így a szigorú ünnepi menün kívül az asztalra kerülő egyéb menüsorok nem olyan egységesek, mint például karácsonykor. Ez az ünnep szakrális oldaláról fogható meg igazán. A protestánsok szemében Krisztus feltámadása a legnagyobb keresztény ünnep. Amíg advent a karácsony várakozása, addig a nagyböjt a húsvét várakozása. A tavasz megjelenése, mi azt is jelenti, hogy az ember megújulva kezd bele egy új évbe. Egy olyan évbe, amely remélhetőleg még gazdagabb termést hoz, mint az előző.
A polgármester hozzátette, hogy a húsvét ünnepe egyike azoknak a nyugalmas napoknak, amikor a családok egy kicsit kizárhatják a külvilágot és egymásra figyelhetnek.


Értéket őrző gesztus


Az élelmiszerosztásra ellátogatott Kucsák László országgyűlési képviselő is, aki hangsúlyozta, hogy az önkormányzat akciójának talán a legfontosabb üzenete az egymásra való odafigyelés.
- Örülök, hogy az évek alatt beérett ez a helyi kezdeményezés. Nincsen kis segítség, csak segítség van, és ebben az ajándékban a kerület lakóinak a segítsége nyilvánul meg. Az élelmiszerosztás túlmutat magán a csomagon, a csomag tartalmán. Azt is jelenti, hogy ebben a közösségben fontos érték az egymásra figyelés, azt is jelzi, hogy a hétköznapokban és az ünnepeken is fontosak vagyunk egymásnak – mondta Kucsák László.

 CB10446 copy