Vigyázzunk jobban a köz- és játszótereinkre!

Írta:  2014.03.28.
Kerületünkben is visszatérő gondot okoz a köztéri tárgyak, a játszóterek megrongálása. A tavasz beálltával sajnos ismét előkerült a festékszóró spray, és ennek a Hargita tér játszóeszközei látták kárát.

– A téren valamennyi játékot „összegraffitizték”, továbbá megrongálták az ivókutat is. Az emlékmű közelében lévő padokat ugyancsak összefújták festékkel. Idén már négyszer kellett újraszerelni az ülődeszkákat, mert megpróbálták felfeszíteni azokat – tájékoztatott Vada Gábor, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. játszóterekért felelős munkatársa. – Az ülőfelületeken látszik faragás, cigarettacsikk elnyomásának, valamint feltehetően kerékpárnak vagy gördeszkának a nyoma is.
A Havanna-lakótelep egyik játszóterén a lengőhinta esési teréből néhány gumilapot elvittek a játszótér másik részébe.

– A hibát rövid időn belül kijavítottuk, de ismeretlenek újra elkezdték felszedni a gumilapokat. Sőt az ismételt javítást követően már nemcsak felszedték, hanem öt darabot el is vittek ezekből – tette hozzá Vada Gábor.
Pestszentimre egyik játszóterén a mászógúlát rongálták meg – ugyanígy tettek a Lakatos-lakótelepi gúlával is –, a Tímea téren pedig a vandálok kettétörték a mérleghintát. A három megrongált eszköz javítási költsége meghaladja a 300 ezer forintot.
A rongálók, illetve a tolvajok nem kímélték a közterületi öntözőrendszereket sem. A tavaszi beüzemelés során kiderült, hogy télen több vízóra, szerelvényház és számos kerti csap eltűnt.