Emlékezzünk Mátyás királyra!

Írta:  K.Gy. 2018.04.11.

Mátyás király korát eleveníti meg június 2-án szombaton a Vasvári Pál Toborzó Fesztivál több programja is.

 

Azok, akik minden évben ellátogatnak a nyár eleji Vasvári Pál Toborzó Fesztiválra, megszokhatták, hogy az esemény mindig egy-egy aktuális tematika köré szerveződik.

VSZ 7279 copy


– Tavaly a Szent László-emlékév apropóján a lovagkirályra emlékeztünk, idén pedig, ugyancsak az emlékévből következően, Mátyás király korát idézi majd a programok egy része. Ezek leglátványosabb eleme egy Mátyás-korabeli lovagi torna lesz – árulta el Bauer Ferenc, az eseményt az önkormányzat támogatásával szervező Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnöke.

Mi lesz a színpadon?

A fesztivál június 2-án a hagyományoknak megfelelően a pestszentimrei református templom kertjében kezdődik, koszorúzási ünnepséggel annál a kopjafánál, amelyet a kalotaszegi testvérváros, Körösfő Vasvári Pál emlékére adományozott a kerületnek. Az ünnepség résztvevői és a fesztiválra igyekvők innen vonulnak át a többi program helyszínére, a Sportkastély melletti területre, ahol a Dohnányi zeneiskola fúvósainak fellépésével kezdődik a színpadi programok sora. Itt a nap folyamán a Tébláb táncosai, a Városgazda Utánpótlás Akadémia sportolói, az MH Budapest Helyőrségi Zenekar és a Sambrasil tánccsoport lép fel. 14.45-től egy Mátyás király-meséket feldolgozó színházi előadást láthatnak az érdeklődők, este pedig a Fantomas zenekar, majd az Irigy Hónaljmirigy ad koncertet.

Vasvári-díj újra

– A fesztivál vállalt feladata kezdettől az, hogy a katonai hagyományőrzésre irányítsa a figyelmet – mondta Bauer Ferenc. – A rendőrség, a honvédség és a katasztrófavédelem most is saját sátrakkal vonul fel, továbbá késő délelőtt lesz egy katonai alaki bemutató is.

VAA 3206 copy


A szervezők szerint sok-sok érdekesség várja majd a fesztiválra érkezőket a standok között is: lesz jelmezpavilon, ahol fotózkodni lehet reformkori öltözetekben, lesz alkimista, papírmerítő és kötélverő műhely, továbbá egy boszorkánytanya kisállatokkal.
– A fesztivál állandó eleme a főzőverseny, amelyre a Sportkastélyban lehet nevezni. Bogrács- és grillkategóriában várja a zsűri a versenyműveket, az eredményt pedig 14 órakor hirdetjük ki – mondta Bauer Ferenc, hozzátéve: – A fesztivál hivatalos megnyitóját 12 órakor tartjuk, akkor adjuk át az egyesület által alapított Vasvári-díjat is.

VAA 2938 copy