Rendkívüli irodalomóra

Írta:  B.Z. 2018.04.12.

Hegedűs Géza Az államalapító című történelmi játékának előadásával folytatódott április 8-án a Nevesincs Színház előadás-sorozata a Kondor Béla Közösségi Házban.


Elsősorban a kerületi általános iskolák diákjai vettek részt az április 8-i előadáson. Csakúgy, mint a sorozat korábbi eseményén, amikor az 1848–49-es szabadságharc emlékére a Jókai Mór Kőszívű ember fiai című regényéből készült történelmi színjátékot adta elő a Nevesincs Színház társulata a Kondorban.

VAA 1454 copy


Az előadás az államalapító I. István lelki és valóságos küzdelmeiről szólt. Történelmünknek azt a nehézségekkel teli időszakát mutatta be, amikor Géza fejedelem a halála előtt fiára hagyta örökségként az országot. Halála után István első próbatétele hatalmának megvédése volt a pogány szellem félelmetes erejével, Koppánnyal szemben.

VAA 1377 copy


A humoros részeket könnyen megértették a gyerekek, mert a szerző talán szándékosan lazább előadásmódra írta a darabot, vagy a rendezés segítette az egyébként nehéz tartalom befogadhatóvá tételét. Korántsem biztos, hogy az iskolások ugyanígy élvezték volna az előadás tartalmi részét is, ha előzőleg Galgóczy Zoltán nem említett volna néhány történelmi tényt a darab megértéséhez. Megnyitó beszédében az alpolgármester röviden ismertette az adott történelmi helyzetet, a résztvevők szerepét benne, valamint a cselekedeteiket mozgató indítékokat.

VAA 1451 copy


Galgóczy Zoltán hangsúlyozta, hogy az önkormányzat azért állt a kezdeményezés mellé, hogy a tanulók ne csak a tananyag száraz tényeit sajátítsák el, hanem a színházi előadásokkal vizuális élményben is részük legyen, ezáltal mintegy rendkívüli irodalomórában részesülve szórakozva tanuljanak.
Az 1992-ben alakult Nevesincs Színház repertoárján mesejátékok, szépirodalmi alkotások, történelmi színjátékok és egyéb műsoros előadások szerepelnek. A Theatrum Hungaricum néven meghirdetett ifjúsági előadásokat a kerületi diákok az önkormányzat jóvoltából ingyen nézhették meg.