Tótágast állt a világ

Írta:  B.Z. 2018.04.10.

Elgondolkodtató szamárságok a Kondorban.

Idén a húsvéti ünnepeket követően tartotta meg áprilisi tréfának szánt szokásos kiállítását az 5KOR Képzőművész Csoport. Az április 3-i megnyitón sokan voltak kíváncsiak a Szamárságok című kiállítás alkotásaira a Kondor Béla Közösségi Házban.


szm1


Kilencedik alkalommal rendezték meg április elseje alkalmából a Kondor Béla Közösségi Házban a Szamárfül kiállítást, amelyet ezúttal április 3-án nyitottak meg a szervezők, mert április egyébként bolondos első napja húsvét ünnepére esett. A kurátorok – Árvay Zolta és Huller Ágoston képzőművészek – mintegy harminc művésztársukat hívták meg, hogy a kissé bolondos, szamárságokat és egyéb tréfás állatságokat felvonultató témában alkotásaikkal hozzájáruljanak a tárlat sikeréhez.


Állatok és emberek


A közösségi ház előterében elhelyezett művek láttán elmondható: ezt a célt a legteljesebb mértékben elérték, hiszen a megnyitó közönsége kíváncsisággal és a megoldások megfejtéseire éhesen, a gondolat, egyben a humor befogadására nyitottan szemlélte a felfüggesztett képeket, a kiállított kisplasztikákat vagy a néhány esetben csak a falhoz támasztott installációkat.

szm2


A kiállításmegnyitón köszöntőt mondó Kucsák László a tárlaton szereplő alkotások humorral teli vidámságát, ötletszerűségét méltatta. Hangsúlyozta többek között azt, hogy az idén kilencedik alkalommal megrendezett Szamárfül programot már a kezdetekor jó ötletnek tartotta, azt, hogy minden évben legalább egyszer álljon tótágast a világ, és valamilyen más, újszerű, humoros megközelítésből készült műalkotásokat láthassanak az érdeklődők. Ez pedig azóta rendre így van ilyenkor, tavasszal a Kondorban.
A politikus egyúttal megemlékezett a Szamárfül részbeni névadójáról, a köztudatba „rímhányó Romhányiként” beivódó Romhányi Józsefről, aki életében egyetlen díjat kapott, pedig jócskán rászolgált volna a kitüntetésekre, de ezt a legnehezebb ötvenes és hatvanas években is hihetetlen életörömmel és derűvel viselte. Szamárfül című, több kiadást megért kötetében az írások ugyan állatokról szólnak, de bennük mindig az emberi viszonyokra is rá lehet ismerni.


Szamártipológia és értelmezések


P. Szabó Ernő művészettörténész megnyitó beszédében a szamár nevű állatot elemezve megemlítette, hogy ez a lény érthető módon kerül a figyelem középpontjába, de természetesen egy dolog a szamár, és egy másik a szamárság. A történelem során és a műalkotásokban mondanak róla jót is, rosszat is, helyezik pozitív és negatív szerepekbe, de talán a legemlékezetesebb az, hogy Jézus virágvasárnapon szamárháton vonult be Jeruzsálembe.

A Szamárságok elnevezésű kiállításon nemcsak grafikákat és festményeket láthattak az érdeklődők, hanem kisplasztikákat és érdekes installációkat is. Ez utóbbiak közé tartozik Árvay Zolta Drótszamár a kocsma előtt című alkotása, amely látszólag a falhoz állított egyszerű kerékpárt ábrázolt, amely lehetett volna akár az egyik dolgozóé is, de ennél azért többet mondott.
Ha külvárosi vagy vidéki kocsma előtt megy el az ember, akkor ez a falnak döntött bicikli mindennapos látvány, de éppen ez az, ami furcsává teszi egy ilyen helyszínen látva. A kormányára akasztott egyszerű szatyor pedig, amelyből kikandikálnak további ilyen-olyan üvegek, hogy a kocsma után még otthon is legyen tartalék muníció, telitalálat.

 


Irodalmi példák említése után a kiállításon szereplő műtárgyakból kiolvasható értelmezések sokszínűségére hívta fel a figyelmet a művészettörténész. A különböző alkotásokban megjelentek itt a régi szállóigék vagy fogalomtársítások, mint a „Bálám szamara”, a „szürke szamár a ködben” vagy a „drótszamár”, illetve a „szamárlétra”. A szamártipológia részeként az alkotók megidéztek további módon is hosszúfülűeket. Ugyanakkor a kiállítás anyaga nem merült ki a hősünkhöz köthető képekben, mert ott további állatok, állatságok is szerepet kaptak.


Chopin-változatok


A irónia és a jókedv határozta meg tehát kilencedik alkalommal is az eseményt, amelyet 2010 tavaszán a kerületi képzőművészeket tömörítő 5KOR csoport indított el április 1-jére időzítve, akkor még egynapos kiállításként. A kezdeményezés azóta hagyománnyá vált, és ma is az a lényege, hogy minden meghívott alkotó az adott évben megadott téma jegyében készít műveket. A sikeresnek bizonyuló ötlet alapján született népszerű kiállításoknak kezdettől a Kondor Béla Közösségi Ház ad helyszínt, de már nem csak egy napig, hiszen például idén április 12-ig láthatták az érdeklődők az alkotásokat. A sorozat címe, a Szamárfül minden alkalommal kiegészül egy-egy alcímmel, ami idén egyszerűen ez volt: Szamárságok.

– Minden alkotó mindig rendkívül komolyan veszi az eseményt – mondta Árvay Zolta, aki Huller Ágostonnal közösen kezdettől a kiállítások főszervezője, rendezője. – A művek mindig kifejezetten erre az alkalomra készülnek, és azzal a szándékkal, hogy többek legyenek egyszerű karikatúránál. Talán ezért is jönnek olyan örömmel a művészek.
A megnyitón Nagy Csaba zongoraművész játéka tette még hangulatosabbá a Kondor előterét, ahol Chopin-keringő és annak az alkalomhoz illő humoros átirata is elhangzott. A vendégek pedig Galgóczy Zoltán alpolgármester pohárköszöntője után tovább élvezhették a nem csupán humoros, de többségükben elgondolkodásra is késztető alkotásokat.