Honismeret: forradalmak városa

Írta:  T.L. 2018.04.20.

Tizenhetedszer rendezték meg az országos történelmi tanulmányi versenyt a pestszentlőrinci Felnőttek Gimnáziumában.

Tizenhetedszer rendezték meg az országos történelmi tanulmányi versenyt a pestszentlőrinci Felnőttek Gimnáziumában. Hazánk különféle részeiből 34 csapat nevezett az ez évi témára: Budapest, a forradalmak városa.
Az április 18-i honismereti verseny az 1848-as forradalom március–áprilisi pest-budai, valamint az 1956-os forradalom október–novemberi fővárosi eseményeit, illetve az azt követő megtorlás időszakát dolgozta fel. Az általános és középiskolás tanulók kétfős csapatokban – összesen 68-an – először egy teszt kitöltésével bizonyíthatták a tudásukat. A döntőbe a legjobb tíz csapat jutott be, s ott már szóban kellett számot adniuk „forradalmi ismereteikről”, egyben a kreativitásukról.

P1130509


– A szóbeli fordulóban a tárgyi tudás mellett a kreativitásnak is teret adtunk – tájékoztatta lapunkat dr. Grünvald Mária főszervező, a házigazda gimnázium igazgatója. – Például volt szituációs játék és plakátkészítés, ezért egyes feladatoknál az internetet is használhatták a diákok, hiszen képeket, szövegeket is kikereshettek.
Az egyik feladat szerint interjút kellett készíteni például Deák Ferenccel, Táncsics Mihállyal, Vasvári Pállal, Széchenyi Istvánnal, Kossuth Lajossal vagy Petőfi Sándorral, a másik szerint az 56-os plakátragasztáson „rajtakapott” csapattagoknak párbeszéd formájában el kellett játszaniuk az előállítottat és a kihallgatót. Az érdekes feladatot láthatóan nemcsak a tanulók élvezték, de a zsűri is, amelynek elnöke dr. Lomnici Zoltán, az 56-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke volt.

CIMG3032


– Örömmel vállaltam el a zsűrielnökséget, s meggyőződhettem róla, hogy a fiatalok mennyire felkészültek a magyar történelem mindkét jelentős korszakából – mondta.
A zsűri egy másik tagja, Tasnádi Gábor a Pestszentlőrinci Kaszinó Egyesülettől, a honismereti történelmi tanulmányi verseny ötletgazdája pedig annak örült, hogy immár tizenhét éve rendezhetik meg jelentős önkormányzati támogatással ezt a fontos országos rendezvényt, amelyet most Galgóczy Zoltán alpolgármester nyitott meg.
Ami a kerületiek szereplését illeti, az általános iskolások között az Ady iskola Molotov Koktélkák csapata (Durucz Melinda és Gajdátsy Dóra Eszter, 8.a) a 2. helyen végzett, a Szenczi iskola Monarchia csapata (Kiss Nóra és Peágics Levente, 7.b) pedig az 5. helyen. A középiskolásaink nem értek el helyezést.

CIMG3034