Szakaszok, léptek, imák

Írta:  R.F. 2018.05.02.

Élő rózsafüzér zarándoklat tizenkettedszer.

Akik részt vettek már az Élő rózsafüzér zarándoklaton, életre szóló élményként vihették haza a lelkükben a napot, amikor közösen imádkoztak hazánkért, Budapestért, az itt élőkért, miközben sok-sok kilométert gyalogoltak a főváros körül. Százak és százak tették ezt minden évben egy időben, ugyanazon a napon. Az idén május 26-án rendezik meg a zarándoklatot, s kerületünket szokás szerint a 7. és a 8. szakasz érinti. Az esti szentmisét azonban ezúttal nem a havanna-lakótelepi Szent László-templomban celebrálják, hanem a bókaytelepi Mária Szeplőtelen Szíve Plébániatemplomban.

rozsa1

A 12 esztendő során széles körben ismertté vált a Rózsafüzér-zarándoklat a fővárosban és környékén, s bizonyára a kerületből is sokan csatlakoztak már annak valamelyik szakaszához.
Nézzük, mi vár azokra, akik a 7. vagy 8. szakaszt választják…

 

Barátokká lesznek


A zarándokok már tisztában vannak azzal, hogy nem másról van szó, mint egy imádságos, hangulatos, jókedvű kirándulásról Budapest körül egymás tisztelete, szeretete jegyében. A kilenc szakasz egy időben indul a város különböző pontjairól, hogy azután este 7-től ki-ki a maga szakaszának a végállomásán hallgassa végig az ünnepi szentmisét. A zarándoklat „nyitott”, vagyis bárhol, bármikor lehet csatlakozni az adott menethez, s bármikor ki is lehet állni abból.

rozsa2


Az elmúlt évek tapasztalata alapján bizonyára ezúttal is sokan választják ezt a különleges szombati programot. A közös lelki élményen túl akár piknikhangulatról is beszélhetünk, hiszen a résztvevők a lábat próbáló kilométereken túl néhány órára közel kerülnek egymáshoz, barátságok születnek, s az esti szentmise után akár jó barátként, kedves ismerősként búcsúzhatnak el egymástól.

 

Kétszer 15 kilométer


A kerületünket érintő szakaszok egyike a 7. Itt 15 kilométert gyalogolnak a zarándokok, s hét templomot érintenek. Az útvonal: Soroksári Nagyboldogasszony Főplébánia-templom – pestszentimrei Szent Imre Plébánia (itt pihenőt tartanak a zarándokok, s a vendéglátás mellett a templomkertben erőt gyűjthetnek a további úthoz) – Fadrusz-kereszt – Szent István Király Plébánia – Szent Margit-templom – Mária Szeplőtelen Szíve Plébániatemplom.
A 8. szakasz 15 kilométerét teljesítők a Rákoskeresztúr – Rákoshegy – Erzsébettelep – Pestszentlőrinc útvonalon jutnak el a Mária Szeplőtelen Szíve Plébániatemplomig, ahol Lejtényi Emánuel atya celebrálja a szentmisét.

 

Magyar szentek…


Valamennyi szakasznak vannak felelősei, akik előkészítik a zarándoklatot, irányítják a híveket.
A 7. szakasz vezetője Bernáth Mária, akinél többször senki nem vehetett részt a zarándoklaton, hiszen ő valamennyin ott volt.
A vezető beszámolt egy változásról is.

A kerületi szakaszfelelősök


A 7. szakasz koordinátorát, Bernáth Máriát a 30-567-5250-es számon érhetik el a zarándokok.
A 8. szakasz vezetője, Sepsey Erzsébet kérdés esetén a 30-229-5419-es számon hívható.

 


– Miután megpihentünk a Szent Imre-templom kertjében, az utunk a Hargita-téri Fadrusz-kereszthez visz, majd fél négy körül megállunk a Szent Margit-templomnál, s ott is imádkozunk. A záró ünnepi szentmise most először a Mária Szeplőtelen Szíve Plébániatemplomban lesz. Ami a lelki muníciót illeti, a zarándoklatot a magyar szentek tisztelete hatja át. Nem véletlen, hogy útba ejtjük a Szent Margit, a Szent Imre és a Szent István nevét viselő templomot is. Tisztelgünk a múltunk, imádkozunk a gyökereink előtt.

 

Nem tart a kilométerektől


A 8. szakasz koordinátora, Sepsey Erzsébet negyedik alkalommal irányítja a menetet.
– Amikor négy évvel ezelőtt megkérdezték tőlem, hogy nem vállalnám-e a koordinátori feladatokat, igent mondtam, de kissé félve. Azért tartottam ettől, mert a 15 kilométer mégiscsak 15 kilométer, s attól féltem, hogy nem tudom tartani a lépést a csoportommal. Mára már a múlté az aggódás, mert részben könnyű terepen halad a 8. szakasz, részben nem kell sietnünk. És nem utolsósorban nagyon-nagyon érzem, hogy erőt kapok a Szentlélektől, Szűz Máriától. Ma már szembe sem jut a zarándoklat reggelén, hogy 15 ezer méter vár rám. Estére is csak jóleső fáradtságot érzek.