Csíksomlyói búcsú, 2018

Írta:  Péntek László 2018.04.30.

A székelyeknek a katolikus hitük megvédéséért hálát adó fogadalmi zarándoklata, amely 1567-ben kezdődött, mára már az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált.

A székelyeknek a katolikus hitük megvédéséért hálát adó fogadalmi zarándoklata, amely 1567-ben kezdődött, mára már az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált. Egyes történészek szerint a búcsú története egészen 1444-ig nyúlik vissza, amikor IV. Jenő pápa körlevélben buzdította a híveket, hogy legyenek segítségére a ferences rendnek a templomépítésben, s az elvégzett munkáért cserébe búcsút engedélyezett.

csik1
A székely nép Mária-kultusza valószínűleg régebb időkig nyúlik vissza, a „napba öltözött asszony” már a kereszténység felvételétől a nép fő pártfogója és imáinak tárgya lehetett.
Az idei csíksomlyói búcsú május 18-án kezdődik, s a szónoka Marian Adam Waligóra szerzetes, a czestochowai Jasna Góra pálos kegyhely és kolostor elöljárója. A pünkösdi zarándoklatot a kegytemplomban péntek este 7 órakor kezdődő szentmise nyitja meg, melyet egész éjszaka tartó virrasztás követ. Május 19-én, szombaton reggel 7-kor és 8-kor, valamint este 7 órakor lesznek szentmisék. A csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjai által alkotott kordon fél 11-kor indul a templom előtti térről az ünnepi szentmise helyszínére, a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregbe a Hármashalom- oltárhoz, ahol fél 1-kor lesz az ünnepi búcsúi szentmise.

csik2
Akik csoportosan szeretnének kiutazni a búcsúra, bőséges kínálatból válogathatnak az utazási irodák ajánlatai között, csak a következőket kell beírni a Google keresőbe: csíksomlyói búcsú 2018 vonattal, csíksomlyói búcsú 2018 busszal, csíksomlyói búcsú 2018 szállás. Akik busszal vagy személygépkocsival utaznak, a következőket vegyék figyelembe: a Budapest és Csíksomlyó közötti távolság országúton 713 kilométer. Nyolcvan kilométeres átlagsebességgel körülbelül kilencórás az út, de ha Biharkeresztesnél lépik át a határt, az E60 nemzetközi úton ennél tovább is tarthat, mivel oda-vissza nagy a forgalom. Van még egy lehetőség: a dél-erdélyi autópálya, amely hosszabb, de időben kevesebb, hiszen Budapest és Temesvár között autópályán lehet elérni az országhatárt, Nagylak és Szeben között van egy rövid kitérő, Marosillye (IIia, Elienmarkt) előtt hegyi országúton, ahol különösen óvatosan kell vezetni, aztán újra az autópálya.
Marosillyén található Bethlen Gábor magyar segítséggel szépen felújított szülőháza, útközben itt is érdemes eltölteni egy kis időt.