Elballagtak a középiskolákból

Írta:  P.A. 2018.05.05.

Útra keltek a kerületi végzős diákok is.

Az érettségi vizsgák kezdetét jelzi minden évben a középiskolás és gimnazista fiatalok ballagása. Az ünnepi esemény talán az utolsó olyan nap egy diák életében, amikor az összes osztály-és évfolyamtársával egyszerre találkozhat. Ünnep a családoknak is, hiszen azt jelzi, hogy gyermekük fiatal felnőtté válik. Pestszentlőrinc-Pestszentimrén is elbúcsúztak iskoláiktól az érettségiző fiatalok.
Az elmúlt évhez hasonlóan idén is két érettségiző osztály ballagott el május 4-én a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnáziumból. A 33 tanuló rendkívül változatosan képzeli el a jövőjét, de mindannyian a továbbtanulás, a diploma megszerzése felé vették az irányt.

IMG 1784 copy
- Sokan választották a Budapesti Műszaki Egyetemet, azon belül is az informatika-matematika szakirány a legnépszerűbb – mondta el Pásztor Józsefné intézményvezető. – A Közszolgálati Egyetemre és az ELTE-re is többen jelentkeztek, de van, aki óvónő, illetve a tanárképzőt választotta. Népszerű még az érettségizők körében a kereskedelem és marketing szakirány, a nemzetközi gazdálkodás és menedzsment, de olyan is van, aki gyógytornász szeretne lenni.
A gimnáziumban hagyományosan erős a nyelvi képzés, az egyik ballagó osztály végzősei szinte kivétel nélkül közép, illetve felsőfokú angol vagy német nyelvvizsgával kezdik meg várhatóan felsőfokú tanulmányaikat. A másik osztályban is többen tettek nyelvvizsgát, de még több azoknak a száma, akik emelt szintű érettségire jelentkeztek.
A ballagással lezárul a fiatalkori élet egy szakasza. A diákok elérkeztek gimnáziumi tanulmányaik végéhez, és fontos, hogy soha ne felejtsék el, hogy olyan iskolába jártak, ami biztos alapot adott számukra, és erre az alapra életük hátralévő részében biztosan tudnak építeni.

IMG 1883 copy
Pásztor Józsefné a ballagó diákokról szólva elmondta, hogy szeretné, ha magukkal vinnék azokat az értékeket, melyeket a Vörösmartyban eltöltött évek alatt tanáraiktól, és otthon a szüleiktől megkaptak.
- Meg kell tudni különböztetni az értékest az értéktelentől, az értékeket fel kell ismerni. Ez talán a legfontosabb útravaló a felnőtt életükre. Szeretném, ha soha nem felejtenék el, hogy szükség van az egész életen át való tanulásra. A mai világban folyamatosan képezni kell magunkat, hogy lépést tudjunk tartani, hogy követni tudjuk azt, amit az élet diktál.
A ballagást minden évben kettős érzés hatja át. Egyszerre boldog és szomorú, magába rejti a jövő várakozását és a múlt lezárását is. A Vörösmarty gimnáziumban hagyomány, hogy a ballagási ünnepség végén a végzősök színes lufikat engednek a levegőbe. Vannak olyan léggömbök, melyekre apró üzeneteket kötöztek, mások összefonódva szálltak az égbe, jelképezve az együtt töltött éveket, a közös örömöket és a barátságokat, amelyek közül sok talán egy életre szólóan az iskola falai között köttetett.