Tiroli bemutatkozás

Írta:  B.Z. 2018.05.13.

E. Kottek Péter alkotásai külföldön és itthon.


Az ausztriai Tirolban, közelebbről Westendorf helységben nyílt kiállítása áprilisban a Pestszentlőrincen alkotó képzőművésznek, E. Kottek Péternek. A május elejéig látható kiállítás anyaga ezután rögtön Kőszegre utazik, ahol május 12-étől lesz megtekinthető.

kot1
Hazai képzőművészeknek ritkán adódik alkalmuk külföldi bemutatkozásra, ami esetünkben is kalandos úton jött létre. E. Kottek Péternek a nyugati határtól mintegy negyven kilométerre található Oberschützenben (Felsőlövőn) volt két évvel ezelőtt kiállítása, ahol egy vásárló rajongásig megszerette az egyik képét, amit meg is vett. Az ő egyik barátja galériatulajdonos Westendorfban, akinek még a vétel előtt megmutatta a képet, hogy véleményezze. A válasz az volt, hogy azonnal vegye meg. Ezután a galériás érdeklődni kezdett az alkotó iránt, személyes találkozót kért tőle, majd ígéretet tett egy kiállításra Westendorfban a megismert alkotásokból.
Mint azt E. Kottek Pétertől megtudtuk, a galériatulajdonos mind a színvilágukban, mind a formaválasztásukban szokatlannak mondta az alkotásait. Az objektjeit pedig – amelyeket hangszertöredékekből készít – egészen újszerűnek találta, s mindezt meg kívánta osztani művészeti környezetével. Az ígéretét beváltotta, s ennek eredményeként létrejött a 61 művet bemutató kiállítás.
Az alkotó pedig nem pihenhet, mert a kiállítás anyagának nagyobb részét egyenesen Kőszegre viszi, ahol az Írottkő Hotel aulájában május 12-étől láthatók. A kiállított művek három csoportba oszthatók. Ezekről E. Kottek Péter elmondta, hogy az egyikbe a szobrok tartoznak, azok az objektek, amelyek régi, már nem használt hangszerek töredékeiből készültek, s amelyek felületeit részben megfesti.
– Számomra ez egyfajta küldetés is, mert amikor lomtalanítás alkalmával különböző hangszertöredékeket találtam, rácsodálkoztam, hogy milyen gyönyörű formavilága van még a legkisebb részletnek is. Ezeknek a hangszereknek a megalkotása mestermunka, ami még a töredékekből is látható. Azt gondoltam, hogy nem hagyom az enyészetnek, hanem szobrot készítek a fennmaradt darabokból, meghosszabbítva ezzel az életüket – vallja a szobrairól az alkotójuk.

kot2
A második csoportba a festmények tartoznak, amelyekben stílusukat tekintve a romantikától a szürrealizmusig minden érzelem és színvilág benne van. A harmadikban miniatűrök láthatók, amelyeket alkotójuk nagyon sokféle technikával készít. Használ hozzájuk selymet, merített papírt, vásznat, kartont, fát, üveget és porcelánt, ugyanis porcelánfestéssel is foglalkozott valamikor.
E. Kottek Péternek Pestszentlőrincen legutóbb mintegy két évvel ezelőtt volt egyéni kiállítása. A kőszegi tárlat június 1-jéig látható.