Ríszeg-hegyi visszapillantó

Írta:  Péntek László 2018.05.13.

 

Kalotaszegen ma is komoly hagyománya van a szavalásnak. Hivatalosan 1956 óta rendezik meg a Ríszeg-hegyi találkozót.

Itt van a tavasz. A Vigyázó (1836m) lapos tetejét még mindig hó fedi, de a tövében megbúvó kalotaszegi kis falvak határából lassan elolvadnak az utolsó hófoltok is, virágba borul a Ríszeg-tető (747m.) , hiszen ilyenkor nyílik a ríszeg virág (henye boroszlán). Az emberek mind jobban vágyakoznak a szabadba, egy-egy rövidebb-hosszabb sétára a tavaszi napsütésben, avagy egy kis hétvégi kiruccanásra a közeli erdőbe. Május közeledtével sok gyermekszív hevesebben dobog. Mindenki figyeli az időjárás jelentést, lesz-e jó idő, vagy újból elmossa az eső a Ríszeg-hegyi Ifjúsági Találkozót, amelyre május 5-én, szombaton került sor. Az idén XXVIII. alkalommal szervezi meg a Kós Károly Kulturális Egyesület, valamint a körösfői önkormányzat az ifjúsági találkozót és azért, hogy elkerüljék a népviseletbe öltözött fiatalok bőrig ázását, a rendezvény népdalvetélkedő részét Körösfőn a Malom-Ifjúsági házban rendezték meg. Hogy mióta él ez a hagyomány nem tudom, de azt igen, hogy 1956. május 21-én „újraélesztette" Fekete Károly tanító úr a Napsugár (Kolozsváron megjelenő gyerek lap ) szerkesztőségének védnöksége alatt. Az akkor tartott szavalóverseny zsűrije olyan neves személyiségekből állt, mint Asztalos István, Fodor Sándor, Kányádi Sándor, Marton Lili, Tamás Mária és még sokan mások. 1957. május 15-én Körösfő és Zsobok, 1958. június 18-án Bánffyhunyad, Bogártelke és Körösfő vett részt az ünnepségen. Asztalos István, Fodor Sándor és Kányádi Sándor újból jelen voltak. Az akkori kommunista hatalom kezdte nem jó szemmel nézni a magyarok népünnepélyét, és tizenegy évig nem volt szabad megszervezni az ünnepséget. 1969. május 2-án azonban népdalversenyt tartottak a Ríszeg-hegyen olyan nagy sikerrel, hogy a három év múlva, 1972-ben tartott találkozóra még a bukaresti tévé is kiszállt, beszámolót tartva az eseményről. Újabb három év szünet után, 1975. május 11-én szervezték újra a népdalversenyt, de a rossz idő miatt Sárvásáron kellett megtartani. A résztvevők között ott volt Méhes György és Bálint Tibor is.

109 0633

109 0638

109 0642

109 0646
A Ríszeg-hegyi Ifjúsági Találkozónak mind nagyobb a sikere és a híre. Rendszeresen tartják minden évben 1976–1984-ig. Ez utóbbi évben több mint kétszázan vettek részt az ünnepségen. A hatalom megrémül és 1986-ban már csak augusztus 23-án, Románia nemzeti ünnepén lehet megrendezni, de csak a Ríszeghegy lejtőjén. 1987. május 2-án a Ríszeg-hegyre igyekvőket a szekuritaté pribékjei hajkurászták, és próbálták feloszlatni az összejövetelt, amelyet a zsoboki erdőben szerettek volna megtartani. A rendőrség már a vonatról sem engedte leszállni a hátizsákos fiatalokat, Bánffyhunyadról pedig visszapostázta őket Kolozsvárra.
1990-től évente szabadon találkozik az ifjúság a Ríszeg-hegyi Ifjúsági Találkozón. Az idei népdalvetélkedőre, Kalotaszeg falvaiból több mint ötven gyerek, óvodától a nyolcadik osztályosokig neveztek be, az egyéni és csoportos kategóriákba, mely rekord számnak számit a vetélkedő életében . A vetélkedőt Károly Károly lelkipásztor nyitotta meg egy rövid áhítattal, majd megjegyezte:
– A gyerekek láttán örömünnep lesz a mai nap. Örvendjünk amikor együtt vagyunk, hagyjuk otthon a gondjainkat, hiszen isten lehetőséget ad számunkra, hogy együtt legyünk. Aztán zengett az ének a gyerekek ajkáról, betöltve a teret és a szíveket a gyönyörű kalotaszegi dallamokkal.
Mann Gabriella kolozsvári zenetanár, a zsűri elnöke megjegyezte: – A népdalvetélkedő igazi díja a taps, és az, hogy jövőre visszavárunk benneteket.

109 0649

109 0691

109 0704

109 0709