Az Alacska-lakótelepen is lesznek biztonsági kamerák

Írta:  2014.04.30.
A Havanna-lakótelep után az Alacskán védi jelentős kamerahálózat a közbiztonságot.
A XVIII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete április 25-i rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy részt vesz azon a pályázaton, amely végre pénzügyi forrást nyújthat a térfigyelő rendszer kiépítéséhez az Alacskai úti lakótelepen. Ennek köszönhetően a Havanna-lakótelep után a kerület egy újabb nagyobb kiterjedésű lakóterületén védi jelentős kamerahálózat a közbiztonságot.

Az alacskai fejlesztés régi terve volt az önkormányzatnak, Lévai István Zoltán alpolgármester személyesen is többször hangot adott ennek különböző szakmai és lakossági fórumokon. A fejlesztést a nyár végéig szeretné elvégezni az önkormányzat.

Kész tervekkel

Az önkormányzat tervei már elkészültek az Alacskai úti lakótelep kamerarendszerének fejlesztésére. Amint azt Száva Flórián Roland őrnagy, a kerületi térfigyelő szolgálat vezetője elmondta: tizennégy kamera fogja vigyázni a környék nyugalmát.

A térfigyelő központ is fejlődik

A több térfigyelő kamera több ügyeletes szempárt is igényel. A kapitányság épületében dolgozó térfigyelő szolgálatban a fejlesztést követően értelemszerűen egy műszakban több rendőr is ügyel majd a monitoroknál.
– Szeretném, ha a kerület lakosai között egyre jobban elterjedne, hogy kollégáimmal figyelünk rájuk, és ha nem is látnak minket az utcán, tudják, hogy ott vagyunk velük. Hiszem, hogy az alacskai fejlesztés tovább segíti a bűnmegelőzést, ami lehet, hogy nem olyan látványos, mint egy rendőrségi akció, de ugyanolyan megfeszített munka van mögötte. Az eredménye pedig adott esetben jobb, mert egy bűnügy felderítésénél többet csak a bűncselekmény meghiúsulása ér a lakosság szolgálatában álló rendőr számára.

 

– A legutóbbi bejáráson összesen húsz térfigyelő kamera lehetséges helyét rajzoltuk be. A tizennégy kamerát olyan metszéspontokban helyezzük el, amelyekkel szisztematikusan lefedhetővé válik a terület – mondta Száva Flórián. – A főbb útvonalak találkozásánál, a lakótelepen lévő óvodánál és az ÖMV-benzinkútnál lévő körforgalomnál is lesz kamera. Ez utóbbinak közlekedésbiztonsági jelentősége is lehet, ha majd megszokják az autósok, hogy ott van, talán jobban odafigyelnek a szabályok betartására.
Az önkormányzat egyébként a pályázati forrás segítségével az Alacskán kívül közlekedési csomópontokban és néhány forgalmasabb közterületen is tervezi kamerák elhelyezését Lőrincen és Imrén is.

Éber lakók

A Havanna-lakótelepen sikeresen működik egy 27 kamerából álló rendszer, amelyet annyira megszoktak már az ott élők, hogy tudatosan igyekeznek azt használni gépkocsijuk és önmaguk védelmében is.
– Az autósok próbálnak úgy parkolni, hogy valamelyik kamera lássa a járművet – mondta Száva Flórián. – Az autófeltöréseknél, egyéb bűncselekményeknél, de akár a közlekedési baleseteknél is jelzik nekünk, kérdezik tőlünk, hogy ugye tudjuk használni a kamera felvételét.
A rendőr őrnagy hozzátette, hogy munkájukhoz a társasházak közösségei is nagy segítséget adnak.
– Számos házban vannak már belső kamerák, amelyek a liftet és a földszinti átjárókat figyelik. Ezeknek és a saját kameráink felvételeinek az összevetésével is sikeresen tudunk dolgozni. A tapasztalt bűnelkövetők próbálják kicselezni, kikerülni a kamerák hatósugarát. Az Alacskán a kamerák szakszerű elhelyezése mellett azért is lesz ez nehezebb számukra, mert ott a házak építészeti kialakításának köszönhetően nem nagyon lesz láthatatlan, úgynevezett osonó útvonaluk.