A szeretet kútja

Írta:  Gönczöl András 2018.05.18.

Víznyerőt alakított ki a Városgazda18 a Kandó téri iskola udvarán.

A mondás szerint egy olyan titok, amelyet ketten ismernek, nem marad titok. Erre a mondásra cáfolt rá a Kandó Téri Általános Iskola tantestülete, az önkormányzat és a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. május 7-én. A titkos akció lepellel borított tárgya egy díszes kétfejű víznyerő alkotás, azaz Márta kútja volt.

VAA 7086 copy

A késő tavaszi, kora nyári időszak a bolondját járatta velünk. Az időjárás nem volt hajlandó tudomást venni a Gergely-naptár kínálta évszakokról. A tél végét kora nyár követte, izzadó testünk vízért kiáltott az avatás napján is. 
– A tanórák közti rövidebb-hosszabb szünetek és az időigényesebb udvari foglalkozások utáni vízfogyasztás nemcsak a testünknek tesz jót, hanem az agyi tevékenységünkre is igen pozitív hatással van. Ezt a véleményemet gyakran megosztottam tantestületi kollégáimmal is – mesélte Magyar Márta intézményvezető. – A tanórákon fontos a figyelem, a koncentráció is jobb vízgazdag állapotban. Ez a vízfakasztó tervem jó táptalajra talált a tantestületben. Mit sem sejtve tértem haza Erdélyből a kiválóságok táborából. Nem tudtam, hogy negyvenkét éves pedagógusi, ebből harmincéves igazgatói, intézményvezetői pályafutásom legmeghatóbb pillanatai várnak rám. 

VAA 7003 copy
Márta asszony könnyektől párás szemmel vágta át a nemzeti színű szalagot Ughy Attila polgármesterrel és Bak Ferenccel, a Külső-pesti Tankerületi Központ igazgatójával közösen a nevét viselő kútnál.
A polgármester az igazgatónő példaértékű, kreativitásban és vitalitásban gazdag életútját méltatta a köszöntőjében.
A köszöntők sorát Bak Ferenc így folytatta:
– Lassan egy évtizede van szerencsém ismerni az intézményvezetőt. Kiváló szakmai munkáján túl az iskola mindenki hasznát szolgáló bővítései is az ő nevéhez fűződnek. Gondoljunk a három új osztályteremre és a könyvtárra. 
Magyar Márta még mindig könnyfoltos szemmel köszönte meg a felé áradó szeretetet:
– A nevemet viselő víznyerő alkotásért köszönettel tartozom a tantestületnek, az önkormányzatnak. Köszönöm Banyár Lászlónak, a Városgazda vezérigazgatójának és szakembercsapatának is nem csupán a szemnek, szívnek tetsző munkát, de a legendásnak nevezhető titoktartási képességüket is. 
Az iskola tanulói színvonalas műsorral búcsúztatták Márta nénit, aki rövidesen belekóstolhat a nyugdíjasok „nyugodt” életébe.
Kihagyhatatlan „gyerekszájidézettel” és egy szállóigévé vált intelemmel illik búcsúzni Magyar Mártától:
– Én kiöntöm a kulacsomból a régi vizemet, és újratöltöm Márta néni vizével, mert az nemcsak szomjoltó, de tele van tudással is – mondta egy alsós gyerkőc. Egy tanárnő pedig elmesélte, hogy az intézményvezető habitusához tartoztak az ilyen egyszerűen megfogalmazott intelmek is:
– Mindenkinek meg kell tanulnia köszönni, megköszönni és elköszönni.

VAA 7096 copy