Manók – művészszemmel

Írta:  T.L. 2018.05.25.

Babos Eszter és Hettinger Ágnes kiállítását nyitották meg a PIK Galériában.

Babos Eszter és Hettinger Ágnes kiállítását nyitották meg május 18-án a PIK Galériában, de csak egy hétig voltak láthatók a festmények. A Művészszemmel a Manók világában című rendezvényen még bábozást is tartottak a művészek.

P1130764

A PIK Galéria megtelt gyerekekkel és szülőkkel, s láthatóan tetszettek nekik a Manók világának képei. A főszervező Fodor Beatrix, a FSZEK Pestszentimrei Könyvtárának vezetője, miután üdvözölte a vendégeket, megköszönte a kiállítást megnyitó Galgóczy Zoltánnak, hogy az önkormányzat az idén is 500 ezer forinttal támogatja a könyvtár programjait. Az alpolgármester pedig gratulált a jó szervezéshez, ahhoz, hogy ilyen nagy számú közönség jött el, megígérte, hogy továbbra is szívesen támogatják az ilyen jellegű nívós programokat, majd megjegyezte:
– Nagyon tetszenek Hettinger Ágnes képei és Babos Eszter új könyve, a Molly és Milo, a két szeleburdi manó, valamint a bábművészete is.

P1130759
Mert ez a kiállítás-megnyitó egyben könyvbemutató is volt. Babos Eszterről, az ismert és népszerű Babos Bábos Társulat vezetőjéről érdemes tudni, hogy nemcsak ír és bábozik, de oktatja is a bábművészetet, tanítványai voltak például a Manócska Társulat művészei, akik a belvárosi Hatszín Teátrum elismert tagjai. A Molly és Milo, a két szeleburdi manó történetét a Skandináv Intézet felkérésére írta meg, s a könyv idén felkerült a Libri Aranykönyv Top10 listájára a Gyerekirodalom kategóriában.
Babos Esztert régi barátság fűzi Hettinger Ágnes festőművészhez. Könyvek esetében meglehetősen ritka és különleges, hogy festményekkel illusztrálják a történetet, komplex művészi élményt nyújtva az olvasónak. Ebben a mesekönyvben találkozott tehát a „Manó” a művészettel…
Az Aranyecset-díjas amatőr festőművész így vallott magáról a megnyitón:
– Amióta ecsetet fogtam a kezembe, másként látom a világot. Elmerengek egy szép tájban, virágban, elkapott mozdulatban. Körülöttünk minden pillanat üzen valamit, hat a lelkünkre.
Az est meglepetéseként Babos Eszter unokahúga, Pannika elénekelte a Molly és Milo meséből a Homoktövis című dalt, melyet a közönség meghatódva hallgatott. A meséből bábelőadás is készült, amelyet május 25-én a Pestszentimrei Könyvtárban adott elő a Babos Bábos Társulat, mintegy előgyermeknapi programként.