Rumi-rézkarcok a Kondorban

Írta:  T.L. 2018.05.10.

Rumi Rózsa művésztanár rézkarcaiból nyílt kiállítás május 2-án a Kondor Béla Közösségi Ház emeleti galériájában. Az alkotások nyolc év termését ölelik fel.

Rézkarcok címmel csaknem félszáz képet láthatunk a Kondorban. Rumi Rózsa sokféle témát dolgozott fel ezzel a számára újnak tekinthető technikával, hiszen elsősorban grafikus- és festőművészként ismert a kerületünkben. A kiállítást Varga Ferenc médiaművész, a közösségi ház vezetője nyitotta meg a szépszámú közönség előtt, amelynek szűknek bizonyult az emeleti folyosón kialakított galéria.

P1130646

– Rumi Rózsa művésztanárként dolgozott a kerületben, 1982-től tanított, és első kiállítását 1989-ben rendezte, éppen itt, a Kondorban – emelte ki Varga Ferenc. – Grafikusként, festőként ismertük meg, de most nagy örömünkre új oldaláról mutatkozik be, nívós rézkarcaival jelentkezik intézményünkben, ahol nyolc év termését láthatjuk több mint két héten keresztül. A képei, témái alapján Rumi Rózsa emberszerető képzőművész.

P1130641

Erről az „új oldaláról” beszélt a megnyitón a művésztanár is, aki elmesélte, hogy 2010-ben Igalon, egy művésztáborban ismerkedett meg a rézkarctechnikával, amelyről előtte nem sokat tudott.

– Fogalmam sem volt, hogy „működik” a rézkarc, hogyan kell készíteni, de örülök, hogy ezt a technikát is elsajátíthattam, és hogy most bemutathatom itt, a közösségi házban – mondta. – Ez az a méret, amit biztosan tudok művelni – utalt a valóban apró, alig húsz-harminc centis képekre, amelyeket május 20-ig naponta 9 és 19 óra között tekinthetnek meg az érdeklődők.
A megnyitón Bacsa Ferenc ének- és gitárművész működött közre.