Állásbörze kétezer álláshellyel

Írta:  2014.05.16.
Akár vígjáték bemutatójára érkeztek volna, annyian gyűltek össze a 9 órás kezdésre a Rózsa Művelődési Ház bejárata előtt, hogy bejussanak az állásbörzére, ahol csaknem 32 kiállító ezernél több állással várta a munkát keresőket.
– Illendő volna úgy köszöntenem önöket: örülök, hogy ennyien vannak itt, ez azonban nem lenne helyénvaló fogalmazás, mivel nem öröm, hogy munkát kell keresniük – mondta Ughy Attila.
A polgármester az önkormányzat szerepéről így beszélt:
– A XVIII. kerület szervező szerepet vállalt, helyet és kapcsolati tőkét biztosított a börzének. Noha nem vagyunk egyformák sem képzettségben, sem képességekben, az önkormányzatnak kötelessége segíteni, hogy mindenki munkához jusson.

Az első, felderítő kör megtétele után olyan benyomás alakulhatott ki a szemlélőben, mintha mindenekelőtt segéd-, betanított és szakmunkásokat keresnének a szép számmal megjelent munkaadók. Az állást kínáló cégek asztalainak sarkán azért néhány érdekesebbnek tűnő tábla is állt, amely odavonzotta a tekintetet. Mert bizony kerestek könyvelőt, számítógépes szakembert, mi több, katonát is!
Megvallom, engem nem pusztán a honvédség jelenléte lepett meg a börzén, hiszen az olyan nagy állami cégek, mint a MÁV vagy a BKV mellett jelen volt a rendőrség is, sokkal inkább az, hogy hosszú sor kígyózott a terepszínű egyenruhások asztalánál. Sajnos részletekkel a marcona tisztek nem szolgálhattak, ugyanis elöljárói engedély híján tilos nyilatkozniuk.

Csökkenő munkanélküliség

A megjelenő szép számú magáncég, állami vállalat, önkormányzati intézmény mintha ékesen bizonyította volna a tényt, amely szerint az egy esztendővel ezelőtti 431 ezer nyilvántartott álláskereső száma 30,4 százalékkal mérséklődött.

Csökkenő munkanélküliség

2014 első negyedévére a munkanélküliek száma egy év alatt 139 ezer fővel, 370 ezerre csökkent, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalékponttal, 8,3%-ra mérséklődött – áll a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójában.
 

– Az imént beszéltem egy szakemberrel, aki állítja, hogy egyre több az álláshely, ebből is látszanak a gazdasági kilábalás jelei. Ezt bizonyítja itt, a börzén az, hogy a munkáltatók közel ezer állást kínálnak – mondta Bocsi Sándor, a BFKH XVIII. Kerületi Munkaügyi Kirendeltségének vezetője.
A kirendeltségvezető gondot abban lát, hogy számos esetben nem találnak egymásra a munkaadók és a munkát keresők.
– Egy ilyen fórum remek alkalom a találkozásra – hangsúlyozta Bocsi Sándor.
A 32 kiállító között a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. várta a legnagyobb asztallal a munkát keresőket mind tanácsadással, mind munkaajánlatokkal.

Más alkat keleten és délen

Hodruszky Csaba, Budapest Főváros Kormányhivatala XVIII. Kerületi Hivatalának vezetője szerint a közép-európai ember másképp éli meg munkahelye elvesztését, mint a délszaki.
– Itt, Európa közepén, másként éljük meg a munkanélküliséget, mint például Spanyol- vagy éppen Görögországban. Ott reményteljesebbek az emberek, míg nálunk nem ritka a depresszió, a pánikbetegség.

A hivatalvezető az állásbörzét gyógyírnak tartja azok számára, akik túl akarják vészelni a nehéz helyzetet, mert láthatják, hogy nincsenek egyedül, s a helyzetük nem kilátástalan.
– Megtapasztalhatják, miként tudnak érvényesülni a munkaerőpiacon, ezen a speciális piacon, ahol a kereskedő és az áru azonos – fogalmazott Hodruszky Csaba
Gerő Máté eltökélt volt: mindenképpen munkát kell találnia.
– November óta keresek állást. Igaz, közben volt munkám, de az sajnos nem vált be: magas elvárások mellett jutalékos rendszerben fizettek – avatott be a fiatalember.
Máté vadgazdálkodó végzettséggel rendelkezik. Mi tagadás, efféle speciális munkát éppen senki sem kínált.
– Szívesen elmennék egy kisállat-kereskedésbe. Mindenesetre, ameddig nem találom meg a nekem való állást, addig átmenetieket keresek – mondta, s máris újabb kiállító asztalához sietett.

Az esélyegyenlőségért

Sajátos helyzetben vannak a megváltozott munkaképességű honfitársaink, akiknek maga a munkába jutás is komoly gondot okozhat.

– A dolog nem annyira tragikus, mint a kívülálló gondolná – nyugtatott meg Cserpes Anikó, a Motiváció Alapítvány munkatársa. – A törvényi szabályozásnak köszönhetően a cégeknek kötelességük megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatniuk, ellenkező esetben rehabilitációs hozzájárulást, közönséges nevén rehabadót kell fizetniük.
A TÁMOP 1.1.1-12 humán szolgáltató a megváltozott munkaképességűek képzéséről is gondoskodik.
– Ezt mindenekelőtt azok veszik igénybe, akiknek nincsen megfelelő képzettségük egy adott munkához, illetve elavult a tudásuk – világosított fel Szűcs Sándor, a TÁMOP munkatársa.
A börzén kívül hasznos előadásokkal igyekeztek segíteni a szervezők: Budapest Főváros Kormányhivatalának Munkaügyi Központja TÁMOP 1.1.4, Budapest Főváros Kormányhivatala XVIII. Kerületi Munkaügyi Kirendeltsége, Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata és a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt.