Már felvidéki testvérvárosunk is lesz

Írta:  2014.05.16.
Két erdélyi testvérvárossal is büszkélkedhet a kerület, a közeljövőben pedig egy másik határon túli terület, a Felvidék is közelebb kerül hozzánk: a képviselő-testület a május 15-i ülésén megszavazta a testvérvárosi szerződés megkötését Szepsivel.

A tatarájárás után a Szepességből áttelepülő németek alapították a Bódva két partján elterülő Szepsi várost. A kassai térséghez tartozó és a magyar határhoz nagyon közel fekvő település polgármestere – noha számos lengyel, magyar, cseh és székelyföldi testvérvárossal büszkélkedhet – tavaly felkereste Ughy Attilát, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármesterét a testvérvárosi megállapodás javaslatával. A XVIII. kerület ugyancsak gazdag ilyen kapcsolatokban, a közeledés Szepsihez pedig azért is üdvözlendő, mert így Erdély után a Felvidék is bekerül a testvérvárosok által képviselt határon túli rokoni területek sorába.

Több rendőrjárőr

Új, az eddigieknél is hatékonyabb járőrszolgálat jön létre azáltal, hogy a képviselő-testület megszavazta a kerületi rendőrkapitányság számára a következő egy évre a több mint 83 millió forintos támogatást.

A rendőrség és az önkormányzat közötti hagyományos jó kapcsolat ápolása és a támogatás azonban nemcsak azért fontos, mert a 2 + 2 fős járőrszolgálat így markánsabban tud jelen lenni a kerület utcáin, hanem azért is, mert az önkormányzat az év eleji ígéretéhez híven a nyáron folytatja a térfigyelő kamerarendszer bővítését. A rendőrséggel közösen benyújtott pályázat célja az, hogy forrást szerezzenek az Alacskai úti lakótelep bekamerázásához, ami régi lakossági igény Pestszentimrén.

Jelentettek a mezőőrök

A közbiztonság témaköréhez tartozik a testületi ülés egy másik pontja is: a grémium elfogadta a Rákosmenti Mezei Őrszolgálatot Fenntartó Társulás éves beszámolóját, ami megerősítette az együttműködést a szervezettel. A mezőőri szolgálat 2011 óra működik Pestszentlőrincen és Pestszentimrén (utóbbi kerületrészben dominánsan) több környező kerület és település összefogásának köszönhetően. Mint azt Oláh Csaba intézményvezető az ülésen elmondta, a mezőőrök jellemzően a Kapocs utca környékén, a Péterhalmi erdőben, az Almáskertben és a külső Gyömrői úton kénytelenek fellépni, elsősorban fatolvajok, tiltott égestést folytatók és szemetelők ellen. Oláh Csaba azt is elmondta, hogy a szolgálat és az önkormányzat kapcsolata nagyon jó, a XVIII. kerület költségvetésük 27,5 százalékát adja támogatás formájában. A megállapodás szerint négy mezőőr munkájának finanszírozása mellett egy terepjáró működtetését állja az önkormányzat, de a gyakorlatban előfordul, hogy további két mezőőr munkájának támogatását is vállalja, és rendelkezésre bocsát egy kvadot is.

Megújuló óvoda, iskola

Energetikai fejlesztési beruházást szavazott meg a képviselő-testület egy óvoda és egy iskola számára. A Fülek utcai Nyitnikék óvoda alapos megújulásra szorul.

Sikeres pályázat esetén szigetelni fogják a homlokzatot és a tetőfelületet, ezzel párhuzamosan új kazánt alakítanak ki, a tetőre pedig napkollektorokat és napelemeket szerelnek, vagyis egy teljesen új, környezetbarát és nem utolsósorban az európai igényeknek megfelelő modern fűtési rendszert alakítanak ki. A Brassó iskolában is szükséges a homlokzat és a tető szigetelése, hasonlóképpen kell megújítani a pincefödémet, továbbá ki kell cserélni a nyílászárókat és a radiátorokat. A képviselő-testület a pályázatokhoz szükséges önrész biztosításáról döntött.