Kiemelt feladat a környezetvédelem

Írta:  2014.05.20.
A XVIII. kerület természeti értékeinek megőrzése és a környezettudatos gondolkodásmódra nevelés az elsődleges célja a Zöld kerület – Zöld Partnerség elnevezésű programnak.
A XVIII. kerület természeti értékeinek megőrzése és a környezettudatos gondolkodásmódra nevelés az elsődleges célja a Zöld kerület – Zöld Partnerség elnevezésű programnak. Az Európai Unió és a magyar állam támogatásával megvalósuló projekt május 17-i nyitórendezvényén a kerületi önkormányzat munkatársai és a programhoz csatlakozó helyi civil szervezetek, vállalkozások képviselői találkoztak.
Amint azt Lévai István Zoltán alpolgármester a Bókay-kertben rendezett programindítón elmondta, a partnerség azt is jelenti, hogy kiemelt szerepet kap az önkormányzat és a civil szféra közötti együttműködés fejlesztése. A Zöld kerület – Zöld partnerség projekthez kapcsolódó tevékenységet Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata a Tudatos Vásárlók Egyesületével koordinálja.

Több jó példa

A XVIII. kerületi önkormányzat mindig elkötelezett volt a környezetvédelem iránt. Ez a feladat már csak azért is kap prioritást, mert a főváros pesti oldalán Pestszentlőrinc-Pestszentimre rendelkezik a legnagyobb kiterjedésű zöldterülettel.

– Az önkormányzat jó kapcsolatokat ápol a helyi civil szervezetekkel, amelyekkel eddig is mindig megtalálta a módot az együttműködésre, legyen szó bármilyen feladatról, így a most előtérben lévő környezetvédelemről is. Friss példa erre a Föld napján közösen végzett kerülettakarítás és a „Te szedd!” akció keretében a hulladékgyűjtés – hangsúlyozta Lévai István Zoltán, aki a Zöld kerület – Zöld partnerség program kapcsán úgy fogalmazott, hogy az egyik cél a helyi környezetvédelmi akciók összefogása és a civil szervezetek ebben való részvételének minél hatékonyabbá tétele.

A nevelésen múlik

Az alpolgármester azt is megerősítette, hogy az önkormányzat a környezettudatos gondolkodásmód oktatására és elterjesztésére törekszik.
– Rendkívül fontos, hogy ezt a gondolkodásmódot már óvodáskorban elsajátítsák a gyerekek. A környezettudatosságnak a felnőttek körében való terjesztésére pedig a civil szervezetekre hárul nagy feladat. Büszkék vagyunk arra, hogy ebben a zöld kerületben élünk, amelynek nagy részét alkotja kertvárosi környezet, valamint erdők. Ezek megőrzése, védelme nagy felelősség, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy úgy neveljük fel a következő generációkat, hogy számukra a környezetvédelem már természetes legyen. A kerületben számos közösség foglalkozik ezzel, a Zöld partnerség projekt ezt a munkát hivatott összefogni.