Lett egy újabb testvér

Írta:  2014.05.28.
Itt született az első magyar nyelvű útleírás szerzője és Bocskai írnoka: a kerület új testvérvárosa a 800 éves felvidéki város, Szepsi.

Ha azt mondjuk: Moldava nad Bodvou, kevés honfitársunk sejtené, hogy egy magyar kisvárosról van szó, és bizonyára a földrajzi elhelyezéssel is akadnának problémák. A magyar név – Szepsi – sokkal árulkodóbb, hiszen 800 éves felvidéki településről van szó, karnyújtásnyira a mai szlovák–magyar határtól, a Bódva partján, Márai szülővárosa, Kassa vonzáskörzetében.

Tüzet túlélt székely kapu

A feljegyzések szerint a tatárjárás után szepességi németek alapították a várost Scepusy néven, az Árpád-korban pedig a királyi lótenyésztés egyik fontos helyszíne volt. Sok küzdelmet, háborút látott, a trianoni békeszerződéssel pedig a határ túloldalára, a frissiben létrehozott Csehszlovákiához került.
Látnivaló bőven akad a városban, hiszen a reformáció és ellenreformáció ezt a területet sem kerülte el: a katolikusok és a reformátusok egyaránt szép templommal büszkélkedhetnek itt. De nevezetesek a régi városi mesterségeket bemutató kiállítóhelyek, így a városi múzeum is. Érdekesség a Szojka-kapu elnevezésű székelykapu, amely nem a legújabb korok székelykapu-állítási hullámának terméke, hisz több mint 200 évvel ezelőtt emelték, erről tanúskodik a rajta álló felirat is, amely szerint a kapu túlélte az 1795-ös tűzvészt.
A kerület testvérvárosai

Dąbrowa-Tarnowska (Lengyelország)
Nesebar (Bulgária)
Roding (Németország)
San Nicola la Strada (Olaszország)
 

A város leghíresebb szülöttei: Szepsi Csombor Márton, az első magyar nyelvű útleírás szerzője, Szepsi Korótz György, aki később Bocskai István írnoka lett, Gyenes Izsó hegedűművész, Hokky Károly politikus.

Nyártól együtt

Az önkormányzat az elmúlt években célul tűzte ki, hogy a kerület testvérvárosi kapcsolatot létesítsen legalább egy településsel valamennyi határon túli területről. A székelyföldi Tusnádfürdő után így lett 2012-ben testvérváros Körösfő is. A Szepsi és a kerület közti szerződés megkötését Zacharias István, a település polgármestere vetette fel 2013 őszén, amikor Ughy Attila polgármester fogadta az általa vezetett delegációt. A tárgyalások végül a képviselő-testület döntésével zárultak: május 15-én megszavazták a javaslatot, így idén nyártól Szepsi is a kerület testvérvárosa.

A kerület határon túli testvérvárosai

Körösfő (Kalotaszeg, Erdély)
Tusnádfürdő (Székelyföld, Erdély)