Az urbanisták Havannája

Írta:  2014.05.31.
A Havanna fejlesztésének lehtőségeit mutatták be május 29-én az URBACT program keretében.
A Budapesti Műszaki Egyetem építészhallgatóinak a Havanna-lakótelep fejlesztését célzó ötleteit mutatták be az Európai Unió által támogatott URBACT program lehetőségeivel foglalkozó előadás-sorozat május 29-i rendezvényén. A Havanna Szabadegyetem előadásán sikert aratott a leendő építészek prezentációja. A fiatalok bátran nyúltak a témához, pedig voltak köztük olyanok is, akik eddig nem nagyon jártak lakótelepen.

– Nagy öröm, hogy ezek a fiatalok friss ötleteket hoztak ide, a Havanna- lakótelepre – fogalmazott az előadás rövid bevezetőjében Csomó Tamás alpolgármester.
A terveket kidolgozó, urbanista építészmérnöknek készülő egyetemisták többségének az első leküzdendő akadályt maga a lakótelep mibenléte jelentette.
– Többségük nem budapesti, és most először szembesültek a lakótelep problematikájával – mondta Benkő Melinda, a BME Építészmérnöki Kara urbanisztikai tanszékének professzora. – Meg kellett ismerkedniük a Havanna- lakóteleppel, és ezt követte a tematikus építészeti, környezetalakítási tervek kidolgozása.
Az építészhallgatók közül Polányi Judit úgy fogalmazott, hogy szerencsések voltak, amikor ellátogattak a lakótelepre, mert nyugdíjasokkal találkozhattak, akik elmondták az érzéseiket, tapasztalataikat a Havannáról.
– Kellemes meglepetés volt számomra a sok játszótér is, és abban az irányban kezdtem el gondolkodni, hogy miként tudják használni a különböző korosztályok a lakótelepet. Rádöbbentem, hogy a 18–30 éves korosztály számára is alkalmas szabadidős funkciók hiányoznak – mondta Polányi Judit, akinek a terveiben éppen ezért több közösségi találkozási pont kialakítása szerepel.
Az egyetemisták többsége a fejlesztéseket a lakótelep ütőerének számító Bartha Lajos utca vonalában képzelte el. Ötletekből nem volt hiány, többek között mozit, könyvtárbővítést, közösségi épületeket, közlekedésfejlesztést tartalmaznak a tervek.

Bihari Dániel azt is elmondta, hogy számára a prezentáció helyszíne, a Kondor Béla Közösségi Ház legalább olyan fontos, mint amilyen a tervezés volt.
– Azt hiszem, a diáktársaim nevében is azt mondhatom, hogy nagyszerű dolog, hogy a helyszínen, a tervezett célközönségnek prezentálhattuk az elképzeléseinket. Örültünk annak, hogy a Havannán több jól működő közösséget találtunk, amelyekre lehet építeni, jómagam pedig több olyan épületet is láttam, amelyekben számos fejlesztési lehetőség rejlik.