Pluszmunkát is végeznek a kertészek

Írta:  2014.06.04.
A kiadós tavaszi esőzések hatására gyors növekedésnek induló növényzet bőven ad munkát a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. kertészeti részlegének.
A kiadós tavaszi esőzések hatására gyors növekedésnek induló növényzet bőven ad munkát a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. kertészeti részlegének. A cég munkatársai minden eddiginél nagyobb létszámmal nyírják a füvet, és gyakran azokat a munkákat is elvégzik, amelyeket a törvény szerint az ingatlantulajdonosoknak kellene.

Nem árt tudni, hogy nemcsak a június 30-ig kötelezően elvégzendő parlagfűirtásról kell gondoskodnia a tulajdonosoknak, hanem a téli jégmentesítéshez hasonlóan bizonyos kertészeti feladatokat is előír számukra az idevonatkozó rendelet.

Amit a rendelet előír

A tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlana előtti járda, illetve a járda és a kocsiút közötti terület tisztán tartásáról, gyommentesítéséről, valamint a járda vagy az úttest fölé kinyúló ágak, bokrok nyeséséről.

A növények gondozása a lakosokat is védi

A Városgazda kertészeti csoportja elvégezte a növények nyarat megelőző karbantartását, így az úgynevezett ifjítást is, amit sajnos sokan durva visszavágásnak, nyesésnek gondolnak, holott ez a növények megújulását segíti.
– Ezt a munkát egyrészt a növények érdekében végezzük, másrészt közbiztonsági okokból sem hanyagolhatjuk el – tájékoztatott Farkas László, a városüzemeltetési divízió közterületi és kertészeti osztályvezetője. – Sok panasz érkezik hozzánk, hogy a buja növényzet miatt egyes kereszteződések nem beláthatók, nem biztonságosak. Az idősek és a kisgyerekes anyukák nem mernek egyes lakótelepi utcaszakaszokon sétálni, mert nem tudhatják, hogy ki rejtőzik a bokrok mögött. A Lakatos-lakótelepen lévő Pingvin játszótérnél a tiszafákat is megifjítottuk, amihez egyébként külsős szakember tanácsát is kértük.
 

– Munkatársaink sokszor dolgoznak olyan területeken is, amelyekről nem a városüzemeltető cégnek kellene gondoskodnia. Ilyen például a burkolatlan árkok kaszálása, ami természetesen nem várható el például egy idős nyugdíjastól – mondta Banyár László, a Városgazda Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy számos panasz érkezik hozzájuk olyan területek gondozatlansága miatt is, amelyek tisztán tartása nem a városüzemeltető, hanem például a főváros feladata.
– Sokszor ilyen esetben is elvégezzük a munkát, de arra kérjük a lakosokat, hogy segítsék a dolgozóinkat azzal, hogy a saját házuk előtt rendet tartanak.

Méltatlan támadások

A vezérigazgató beszámolt arról is, hogy tavasszal sajnos több ízben is bántalmazták a Városgazda közterületen, a közösségért dolgozó kollégáit.
– Két esetben ráadásul hölgyeket ért támadás. Volt, akit a földre löktek, és pengével fenyegettek, egy másikat pedig hátulról leütöttek. A harmadik támadás egy fűkaszával dolgozó munkatársunkat érte, akit néhány, az egyik parkoló gépjárműre tapadt fűszál miatti szóváltást követően ököllel leütöttek.
Banyár László azt is elmondta, hogy a Városgazda minden hasonló esetben kiáll a dolgozói mellett.
– Bízva abban, hogy ezek emberi butaságból fakadó cselekedetek voltak, szeretném nyomatékosítani, hogy minden hasonló esetben feljelentést teszünk. Akkor is, ha a rendőrség az intézkedést követően hivatalból eljárást indít. Ezzel is védeni kívánjuk a közösségért tevékenykedő kollégákat. Terveink szerint a terepen dolgozó munkatársakra csoportos biztosítást kötünk, hogy ilyen esetekben, a munkából kiesve, a fizikai és lelki megpróbáltatás mellett ne érje őket anyagi kár is.