Megtanultak életet menteni

Írta:  B.Z. 2018.07.04.

Hogyan kell használni egy defibrillátort? A Kandó iskola munkatársai már tudják.

Életmentő elsősegély tanfolyam helyszíne volt június 25-én a Kandó téri Általános Iskola tornaterme, ahol az intézményben dolgozó negyven személy kapott szakmai segítséget a Kispesti Mentőállomás szakembereitől.

defib
Az oktatásra azért volt szükség, mert az iskola szülői adományokból egy defibrillátort vásárolt, így az elsősegély-nyújtás mellett a készülék használatát is megismerhették a résztvevők. A defibrillátor készülék vásárlása és az, hogy a használatára, az életmentő elsősegélyre a tantestületet is kiképezték, egyedülálló kezdeményezés a kerületben, de talán egész Budapesten is.
Mintegy fél évvel ezelőtt a dabasi sportcsarnokban focimeccsen rosszul lett egy kisfiú, akinek az életét az mentette meg, hogy a mentők kiérkezéséig az edző képes volt a szervezet keringését fenntartani. Ehhez az kellett, hogy az edző korábban részt vett egy újraélesztő tanfolyamon, s ezt a tudását képes volt alkalmazni, hiszen húsz perc telt el a mentők megérkezéséig – tudtuk meg Csepeli Aliztól. A Kandó téri Általános Iskola biológia és testnevelés szakos tanára elmondta, hogy az iskolában – ahol heti öt testnevelés óra van az ott tanuló nyolcszáz gyermeknek – nagy az esélye valamilyen baleset bekövetkezésének.
A történet tanulságán túl a tanfolyam másik indoka az volt, hogy a Kispesti Mentőállomás szakemberei megkeresték az iskolát a félautomata defibrillátor elhelyezésének és a tanfolyam megtartásának ötletével. A készüléket az iskola az ott tanuló gyermekek szüleinek adományaiból vásárolta meg, de a használatához egy komplex életmentő tanfolyamra volt szükség, amelyen az intézmény vezetőin, tanárain kívül minden olyan helyben dolgozó is részt vett, aki baleset bekövetkezésekor segíteni tud.
Az életmentő elsősegély tanfolyam kulcsmondata volt, hogy „merjünk segíteni”, míg a. célja az életmentés alapvető fogásainak készségszintű elsajátítása. A résztvevők megtudhatták és begyakorolhatták, hogy mit kell tenni először egy földön fekvő emberrel, milyen segítséget nyújthatunk a mentők kiérkezéséig.
Azóta a dabasi eset főszereplőjéről kiderült, hogy egy fejlődési rendellenessége volt, a szíve egyik koszorúere nem fejlődött olyan ütemben, ahogy őt terhelték, ezért infarktus tüneteket produkált. Az esetet követően megoperálták és azóta szépen gyógyul, de a példája és az edzője felkészültsége tanulságul szolgált a Kandó téri Általános Iskola számára, s talán másoknak is.