Főzés, zene, tánc és nagyágyúk a Bókay-kerti Napokon

Írta:  Bodzay Zoltán 2018.07.11.

Szeptember második hétvégéjén, 7-én és 8-án másodszor rendezik meg Bókay-kerti Napok néven a korábbi Szeptemberi Kóstolót.

 

Szeptember második hétvégéjén, 7-én és 8-án másodszor rendezik meg Bókay-kerti Napok néven a korábbi Szeptemberi Kóstolót. Az esemény gasztronómiai programjának középpontjában a nemzetek konyhája áll, ám a főzőversenyen és a kerületi tánccsoportokon kívül további népszerű fellépők is színesítik a műsort, amely most is ingyenesen látogatható.

VAA 3018 copy

Többnyire szeptember első hétvégéjén rendezik meg azt a főzéssel és kóstolással egybekötött kulturális fesztivált, amelyet a köznyelv bizonyára Szeptemberi Kóstolónak nevez még ma is, noha a rendezvény elnevezése tavaly óta Bókay-kerti Napok. Ezúttal szeptember 7-én és 8-án szervezik meg az eseményt, amelynek idei alcíme: Nemzetek Konyhája Fesztivál.


Főzött és kulturális csemegék


Galgóczy Zoltán alpolgármester a hagyományos szeptemberi rendezvény történetéről elmondta, hogy 1999-ben egy Bókay-kerti családi piknik alkalmával született meg az ötlet, hogy jó volna széles körben szervezni egy ilyen eseményt, majd 2000-ben Szeptember Feszt néven már valósággá is vált a gondolat. A több napig tartó gasztrokulturális rendezvény neve 2008-ban Szeptemberi Fesztiválra változott, de a lényeg ugyanaz maradt: a főzés, és sokáig a pörköltkészítés volt a fő program. Néhány évvel ezelőtt aztán Szeptemberi Kóstoló lett az őszi családos program elnevezése, és azóta tematikus ételek készítése szerepel a műsoron. Tavaly például a csülöké volt a főszerep, ezért Csülökfesztivál volt a rendezvény alcíme.
Közismert, hogy a kerület legnagyobb gasztrokulturális eseményén civil szervezetek, politikai pártok, baráti körök főznek, és akik úgy gondolják, azok megméretik a tudásukat a szakértőkből álló zsűrivel. Korábban sokáig Benke László mesterszakács volt a zsűri elnöke, idén pedig Buday Péter chef vezeti a testületet, amelynek kerületi éttermek gourmandjai és önkormányzati tisztségviselők is tagjai.
Évek óta különböző kategóriák szerint főznek a versenyben, mint például a klasszikus pörkölt vagy a grillezett ételek és a halételek, illetve a vadételek kategóriájában. Ezúttal különféle nemzetek ételei lesznek terítéken. Az esemény gasztronómiai kínálatán túl az önkormányzat kulturális csemegével, fellépők sokaságával várja a látogatókat a fesztivál idején, gondoskodva így a színvonalas szórakozásról is – tudtuk meg Galgóczy Zoltántól.


Nem ismeretlen arcok


A korábbi évek nagynevű előadóihoz hasonlóan idén is népszerű fellépőket hívtak meg a szervezők. A több korosztály érdeklődésére számot tartó műsor részeként péntek este bizonyára sokan lesznek kíváncsiak az egyik „nagyágyú” fellépő párosra, Révész Sándorra és Závodi Jánosra, akik fiatal zenészekkel összeállva a Bókay-kertben is bemutatják Piramis-évek című műsorukat.

VAA 6908 copy
A második nap egyik sokakat vonzó fellépője az Ismerős Arcok, amely zenekar 1999-től van jelen a magyar könnyűzenei életben. Saját megfogalmazásuk szerint zenéjükben a hagyományos rockzenei hangzás mellett felfedezhetők a blues, a jazz, a pop és a világzene stíluselemei is. Dalaik témái között a legjellemzőbb gondolatok a család- és a hazaszeretet, kultúránk, értékeink tisztelete és megóvása, valamint a közösségben való létezés fontossága.
Az említetteken kívül is számos érdekes műsor várja mindkét napon a Bókay-kertet felkereső érdeklődőket. A színpadokon délelőttől késő estig szórakoztatják a fellépők a helyszínre látogató közönséget.


Szeretetet adunk és kapunk


Szombat este lép színpadra a sokak által kedvelt hazai csapat, az Ocho Macho is. A 2003-ban alakult banda zenei stílusában a reggae, a ska, a punk és a latin találkozik. A kétszeresen platina- és aranylemezes zenekar minden jelentős hazai fesztivál állandó szereplője, de nem csak azoké. Lehet az falunap, lecsófesztivál, pálinkaünnep, bornapok, ha jó bulinak ígérkezik, akkor ők a hangulatfelelősök. Hitvallásuk: Élő zenét és koncerteket mindenkinek! – ez az, amiért hangszert ragadtak.
– Nekünk az okoz örömet, ha a koncertjeink alatt vagy a zenénket hallgatva ki tudnak kapcsolódni az emberek, és önfeledten szórakozhatunk együtt. Éppen ezért egyszerűbben úgy mondanánk, antidepresszáns koncerteket és szeretetet adunk, és ezért cserébe szeretetet kapunk. Ez egy win-win szitu! – vallják a zenekar tagjai.


Helyi csoportok is fellépnek


Folyamatosan váltják egymást a fellépők pénteken és szombaton a két színpadon. Lesznek közöttük helyi csoportok, mint a Városgazda Utánpótlás Akadémia sportolói, akik a fesztivál ideje alatt többször, több időpontban is megjelennek a színpadokon, illetve a Borica Néptánccsoport, amely szombaton a Fesztiválszínpadon ebédidőben szórakoztatja a vendégeket. Mindezeken túl fellépnek olyan helyi tánccsoportok is, mint a PixieDance Tánciskola, a Park Aerobik Center vagy a Passion Lőrinc Tánciskola.
Első nap délután fellép még a Gesarol, szombaton hasonló időpontban a Shygys és Krisz Rudi. A Fesztiválszínpadon Fourtissimo Electroswing-koncert lesz, azt követően pedig Pély Barna lép fel a zenekarával, aki már a korábbi években is adott koncertet.

VAA 6985 copy