Felmérés készült a játszóterekről

Írta:  B.Z. 2018.07.12.

A kerületi játszótér-felújítási program keretében újabb öt játszótér újulhat meg, amelyek kiválasztását az önkormányzat a helyi lakosokra bízza.


A korábbi évekhez hasonlóan az önkormányzat idén is tervezi a kerület néhány játszóterének felújítását annak érdekében, hogy a környékükön élő gyerekek és szülők a lehető legjobb játszóeszközök között és biztonságos környezetben tölthessék a szabadidejüket.


Az érintettek véleménye alapján

VAA 0261 copy
Ughy Attila elmondta, hogy a kerület vezetői nem maguk kívánják eldönteni, hogy melyik játszótér újuljon meg, hanem az érintett felek, a használók, a szülők javaslatait várják. Pestszentlőrinc-Pestszentimre 56 játszótere közül idén újabb öt felújítására van lehetőség, amelyek kiválasztását a lehető legszélesebb körre bízzák.
– Ennek érdekében az elmúlt időszakban felmérést készítettünk arról, hogy mit szeretnének a kerületi lakosok, melyik játszótér érett meg leginkább a megújulásra, illetve ott milyen játszószereket szeretnének látni az érintettek – tudtuk meg a polgármestertől.
A kiválasztás pedig tovább folytatódik, ezután is várják a lakosok játszótér-felújítási javaslatait.


Elégedettek a kerületiek


A felmérés eddigi eredményeiből tudható, hogy a játszóterek tisztaságával a kerületiek 90 százalékban elégedettek. Vannak persze extrém esetek, amikor a hétvégét követően nem egyszerű elszállítani a felgyülemlett szemetet, amit nem is a játszótereket használó gyerekek és szülők hagynak ott…

VAA 1157 copy
A játszóhelyeket körbevevő zöldfelületek rendezettségével a kérdőívet kitöltők 88 százaléka elégedett, de néhány helyszínnel kapcsolatosan érkeztek észrevételek. Ezek fontos visszajelzések a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. számára, mert a szakemberei ezek alapján elvégzik a szükséges kertészeti munkát az érintett helyeken.
A felmérés szerint a felújított játszóterekkel 94 százalékban elégedettek a lakosok. A kérdőívet eddig kitöltők nagyon kreatív fejlesztési javaslatokat adtak. Az érdekes elképzelések között voltak elrugaszkodott ötletek is, mint például a medencéé, de a szerényebb módosítási javaslatokkal komfortosítani lehet az adott játszóteret. A felújítások kivitelezési munkálatai ősszel kezdődhetnek, addig a beszerzéseket végzi el a városüzemeltető cég.


Befejezett fejlesztések


A kerületben legutóbb márciusban és áprilisban adtak át felújított játszótereket, amikor a felújítási program keretében mintegy 30 millió forint értékben hét helyszínen valósultak meg fejlesztések. Márciusban a Gyékény téri játszóhely készült el, és vele együtt a teret is rendbe tette a Városgazda Zrt. Átfestették a játszóeszközöket, és a homokozóban kicserélték a homokot. A tér melletti járdát térkővel burkolták, felfrissítették a növényzetet, elbontották a régi szelektív hulladékgyűjtőket, és új virágládákat helyeztek ki.
Az Alacska-lakótelep központjában lévő és a pestszentimrei Tímea téren található játszóteret áprilisban adták át. Az Alacskán új pingpongasztalt és padokat állítottak fel, a homokozó fölé napvitorlát helyeztek, és új ivókút is szolgálja a játszóhely kényelmét. A Városgazda a bekerített focipálya zajvédő falát is felújította itt.

VAA 6888 copy
A kertvárosi környezetben lévő Tímea teret az útkereszteződés négy cikkelyre osztja. A különleges környezetben lévő, három cikkelyt elfoglaló játszótér egyik részén impozáns mászóvár várja a gyerekeket, akik a gumiborításnak köszönhetően biztonságban csúszdázhatnak, mászhatnak. A mászóvárral szemben lévő térszeleten a napvitorlával védhető homokozóban, hintajátékokon és mérleghintán játszhatnak. A harmadik területen szabadtéri fitneszeszközöket használhatnak a testmozgásra vágyók, vagyis ezen a helyen a kisgyerekektől a felnőttekig mindenki megtalálhatja a számára megfelelő torna- és játszóeszközöket.


Várják a javaslatokat


Az önkormányzat elképzelései között szerepel, hogy a kerületben található 56 játszótér nevet kapjon, mert az azonosításuk jelenleg elég körülményes. Ennek érdekében pályázat kiírását tervezik, amelyben szintén várják a helyiek javaslatait, ötleteit.
A felújítandó játszóterekre tett javaslatokat augusztus 31-ig, minden egyéb észrevételt pedig folyamatosan várnak a Városgazda Zrt. ügyfélszolgálatának e-mail címére (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). A felújítási javaslatokra vonatkozó kérdőív hamarosan letölthető lesz a www.varosgazda18.hu honlapról.