Trianon emléke erősíti a magyarság összetartozását

Írta:  2014.06.05.
A Hargita téren rendezett megemlékezést az önkormányzat a Nemzeti Összetartozás Napján.
„Magyarnak lenni nem származás, hanem vállalás dolga”, idézte Illyés Gyula szavait Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő a Magyarország területének felszabdalásáról döntő trianoni békeszerződés évfordulójának megemlékezésén, a június 4-i Nemzeti Összetartozás Napján a Hargita téri Fadrusz keresztnél.

A magyarság történetében gyászos emlékű paktum és annak következményei kitörölhetetlen emlékként élnek a magyarság lelkében. Az 1920. június 4-én aláírt trianoni szerződés következtében Magyarország a területének mintegy kétharmadát, lakosságának pedig több mint a felét veszítette el.

- A magyarok millióinak lelkében kitörölhetetlen fájdalmat okozó, igazságtalan békediktátum, és az ebből fakadó veszteség és fájdalom mindörökre a szívünkbe vésődött – mondta megemlékező beszédében Kucsák László, hozzátéve, hogy az összetartozás tudata és a közös célokért együtt tett erőfeszítések teszik az egyes embert egy nemzet tagjává.
Az alpolgármester kiemelte azt is, hogy az összetartozás napja nem csak a gyászról szól, hanem a magyarság közös jövőjéről is, amelynek az együttműködés és a kölcsönös tisztelet lehet az alapja.


Az emlékezés koszorúi

Az ünnepi megemlékezésen Bregyán Péter, Jászai Mari-díjas színművész Ady Endre: Ember az embertelenségben című versét mondta el. Az emléknapot a koszorúzás zárta, amelyen elsőként a XVIII. kerület önkormányzata nevében Ughy Attila polgármester és Kucsák László helyezett el koszorút a Fadrusz keresztnél. A Pestszentimre Városrészi Önkormányzat nevében Czellahó László és Gönczöl András, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége kerületi szervezete nevében Csürke Károly és Jámbor Ferenc, a Fidesz nevében Lévai István Zoltán és Dömötör István, az Együtt-Párbeszéd Magyarországért pártszövetség nevében Petrovai László és Mérő Péter, a Jobbik nevében Makai Tibor és Gyenge Károly, a Kereszténydemokrata Néppárt nevében Csomó Tamás és Kiss Róbert, a Lehet Más a Politika nevében Székely Imre és Banga Zoltán, a Nemzeti Fórum XVIII. kerületi szervezete nevében Sánta Gábor és Szentiványi György koszorúzott.
Ugyancsak koszorúval emlékezett a Brassó utcai Általános Iskola, az Együtt Pestszentimréért Egyesület, a Jobbik XVIII. kerületi ifjúsági tagozata, a Fidelitas XVIII. kerületi szervezete, a Zöld Sorompó Egyesület, a Vasvári Pál Polgári Egyesület nevében Tóth Kálmán és Bauer Ferenc, az Üde Színfolt Egyesület, a Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület, a Felnőttek Gimnáziuma és a Sapere Aude XVIII Alapítvány, míg Gönczöl András független képviselőként is elhelyezte az emlékezés virágait.
 

- Az összetartozásunkat ért legnagyobb támadás során határokkal választottak el egymástól minket, magyarokat Erre a nemzetfájdalomra emlékezünk – mondta Kucsák László, hozzátéve, hogy a nemzeti múlt megismerése alapvető feltétele a boldogabb jövőnek. – Éppen ezért soha nem szabad elfelednünk, hogy hol születtünk, és milyen örökséget hordozunk magunkkal egy életen át. A nemzeti összetartozás mi magunk vagyunk. Nem egy életidegen fogalom, vagy egy misztikus történelmi tett. A nemzeti összetartozás nem más, mint az egymás iránt érzett szeretetünk, ragaszkodásunk, hűségünk a barátaink iránt, szomszédjainkért végzett jócselekedet, és a városunkért hozott áldozat. A nemzeti összetartozás kulturális közösség, a múlt hagyományainak ismerete, emberi sorsok vállalása, megannyi, fájdalom és öröm, kudarc és dicsőség.