Folytatódik a kerület megújulása

Írta:  2014.06.11.
Zökkenőmentes Pestszentlőrinc és Pestszentimre modernizációja. Év végéig tíz társasház, két iskola, egy óvoda, a Kossuth Lajos tér újul meg, és nem utolsósorban bővül a szennyvízcsatorna-hálózat.
A Panel II. program 2009. évi indulása óta számos kerületi társasház nyújtott be sikeres pályázatot. A pályázatokat az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. bírálta el. Ennek alapján 10 társasház részesülhet állami támogatásban. Szintén 2009-ben egyhangú képviselő-testületi döntés született a pályázaton részt vevő házak önkormányzati támogatásáról.


Mivel az eltelt időben számottevően módosultak az építésügyi jogszabályok, előírások, a polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási és műszaki irodája 2013 végétől ellenőrizte a pályázati dokumentációkat, s azokat megfelelőnek ítélte. A program keretében így megvalósulhat a panelházak energetikai korszerűsítése, vagyis az épületek hőszigetelése, a fűtési rendszer felújítása, a lakások nyílászáróinak cseréje.

Költséghatékony működés

Hasonló energetikai korszerűsítésre pályázott az önkormányzati tulajdonú telken álló Brassó Utcai Általános Iskola. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) pozitívan bírálta el a pályázatot, így megindulhat a kivitelezés közbeszerzési eljárása, majd július és december között a szigetelési és a fűtéskorszerűsítési munkálatok. E munkák eredményeként nemcsak költséghatékonyabb lesz az intézmény működése (előzetes becslések szerint éves szinten több mint 4 millió forint takarítható meg), de csökken a károsanyag-kibocsátás is.

Bővülő csatornahálózat

A képviselő-testület határozatban erősítette meg azt a szándékát, hogy a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projektben érintett utcák felújítását az önkormányzat vállalja oly módon, hogy biztosítja az EU Kohéziós Alapja által támogatott program megvalósulásához szükséges többletfedezetet.
 

Hasonló felújítás vár a Nyitnikék óvodára, amely szintén nyert az NFÜ energiaracionalizálási pályázatán. A felújítás keretében kicserélik a kazánt, 48 napelemet helyeznek el az óvoda tetején, s újak lesznek a világítótestek is.

Három új tanterem

Tanulás-módszertani központtal bővül a Kandó Téri Általános Iskola. Az önkormányzat az oktatási intézmény melletti közparkból leválasztott telken álló épületben alakítaná ki a központot, ezáltal három teremmel bővítve az iskolát. Az ingatlan adásvételi szerződése jóváhagyásra vár, a kivitelezési tervdokumentáció elkészült. Mivel a kivitelezési munkákat többségi vagy kizárólagos önkormányzati tulajdonú cégek végzik, pályáztatásra nincs szükség.

Egy pozitív köztér


Nagyszabású beruházás a Kossuth Lajos tér közösségi célú komplex megújítása, amely a városrehabilitációs program keretében valósul meg. A Főpolgármesteri Hivatal által kiírt Tér-Köz pályázat alapvető célja a város köztereinek, utcáinak modernizációja fenntartható módon, „több, egymást erősítő beavatkozás együttes alkalmazásával”. A közgyűlés rendeletében kiemeli ezek közül a különösen fontosakat: a közterületek fizikai megújítása innovatív módon, új gazdasági és közösségi funkciók megjelenésének ösztönzése helyi kezdeményezések alapján, ökologikus szemléletű hasznosítási ötletek kidolgozása, a helyi társadalmi kohézió erősítése.

A kiírók 20% önrészt határoztak meg, s egyértelműen fogalmazták meg, hogy milyen jellegű köztérfejlesztéseket támogatnak: ahol a közterület és a hozzá kapcsolódó ingatlanok felújítása, bővítése együttesen valósul meg, s a fenntartható használat által a városképi látvány a környék társadalmi folyamataira is pozitív hatással van.
A projekt a SAGRA Építész Kft. 2011-es ötletpályázaton nyertes tervén alapul. Ennek részeként megépül egy kisebb rendezvények megtartására alkalmas, többfunkciós pavilon, a jelenlegi épületet pedig lebontják. A Tér-Köz pályázat keretében megújulnak továbbá a tér és környezete gyalogosútjai és zöldfelületei. Egyetlen fát kell kivágni, miközben kilenc fát, továbbá 3043 évelőt ültetnek. Ivókút, új padok, szemetesek és kerékpártároló várja majd a pihenni vágyókat, s a pavilonban kávézó és toalett is helyet kap.

A sikeres pályázat a kulcs

– Sok munkát fektettünk a pályázatokon való indulásba és természetesen abba, hogy nyertes pályaművek szülessenek – fogalmazott Lévai István Zoltán alpolgármester. – Ezek a projektek most jutottak el a végrehajtás szakaszába. Beérett az eddigi munka gyümölcse, mostantól lesznek látható eredmények. A továbbiakban is fontosnak tartjuk a pályázatokat, ezért folyamatos előkészületeket teszünk a majdani siker érdekében.