Közmeghallgatás a repülőtérről

Írta:  2014.06.11.
Hogyan tud harmóniában együtt élni a repülőtér és a környék lakossága? Erre is kereste a választ egy nemrég rendezett közmeghallgatás.
Tizenöt-húsz éve már, hogy a Ferihegyi repülőtér és a környékbeliek harcban állnak. Maradva e kifejezésnél, a harc háromfrontos: az első a zajterhelés, a második a hajtóművek károsanyag-kibocsátása, a harmadik a folyamatosan bővülő infrastruktúra környezetpusztító hatása. Megkövültek az álláspontok.

Emlékezetes a 2005-ös esztendő. Ekkor az előző évihez képest 30 százalékkal nőtt a reptér forgalma, ezért a légifolyosókat kiterjesztették a főváros olyan területei fölé is, ahol addig repülőt szinte sosem láttak az ott élők. 2008-ban világot látott egy, az Európai Bizottság által finanszírozott tudományos kutatás összegzése, amely megállapította: több ezer ember hal meg évente a vérnyomás emelkedése miatt, amelyet az éjszakai repülőjáratok zaja okoz. Ekkor készült el a repülőtér zajgátló védőövezetének a tervezete. Két esztendőre rá a Rózsa Művelődési Házban lakossági fórumot tartottak, amelyen a légügyi hatóságok szarkazmusa elérte az országos sajtó ingerküszöbét. Azóta köztudott, hogy a környékbeliek és a civilek komoly szakmai felkészültséget mondhatnak magukénak a témában. Bizonyították ezt 2014 májusának utolsó csütörtökén is, egy újabb közmeghallgatáson, amelyet a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának épületében tartottak Vecsésen.
Az elmúlt két év szakmai munkáját mutatta be a megjelenteknek dr. Veron Zsolt megbízott osztályvezető. A prezentáció a londoni Heathrow repülőtér példájával indult. A londoni védőövezetben lévő házakat a piaci ár fölött megvásárolják, így az ott élők számára nem okoz gondot az elköltözés. Az ehhez szükséges összeget a reptér által fizetett zajvédelmi díjból fedezik. Aki maradni kíván, annak ingatlanát a födémtől az ablakokon át az ajtókig szigetelik a zaj ellen.
A Légügyi Hivatal tervezete az éjszakai műveletek számát 10 évre napi 50 fel- és leszállásban maximalizálja, s a zajgátló védőövezeteket – belterületi telkek esetében – az ingatlanok telekhatárához igazítja. A földi műveletekkel járó zaj csökkentésére pedig éppen egy éve adták át a XVIII. kerület kezdeményezésére felépített hajtómű-próbahelyet. Emellett megkezdték az AN-124-es szállítórepülőgép forgalmának katonai reptérre irányítását.
A környékbeli lakosok nevében Deák István véleményezte a légügyi hivatal tervezetét. Ingatlanfelvásárlásról nem lehet beszélni, ugyanis nincsenek A-jelű övezetbe tartozó lakóházak, mivel ez a terület a repülőtérhez tartozik, de nincsen B sem, amely övezetben az épületek födémét kellene megerősíteni a tervezet szerint. Deák István az 50-ben maximált éjszakai műveletek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a rendelet szerint a jelenlegi napi 200–220 művelet 8 százalékát bonyolíthatnák le este 10 és reggel 6 óra között (mindössze 1 százalékát éjfél és 5 óra között), ami lényegesen kevesebb 50-nél. A tervezet ugyanis 600 művelettel (amelynek 8 százaléka 48), vagyis megemelt forgalommal számol, ami pedig nem megengedett.