Energiahatékonyság a sikeres jövőnk egyik záloga

Írta:  2014.06.13.
Az energiahatékonyság kérdése régóta fontos a kerületben. A Re-Seeties projekt kapcsán fokozottan az érdeklődés figyelmébe került.
A Fókuszban az energia című szakmai találkozó, a Mérlegen az európai uniós források felhasználása (2007-2013) elnevezésű értékelési rendezvénysorozat nyitánya, egyúttal az önkormányzat által vezetett nemzetközi RE-SEETies program hetedik, egyben záró hazai rendezvénye zajlott a hónap elején a Pestszentimrei Közösségi Házban.

Az átfogó, sokmilliárdos nagyságrendű, több tucat projekt legfontosabb eredményeit felvillantó áttekintésből nyilvánvalóvá vált, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre európai forrásokból táplálkozó, egyik legdinamikusabban fejlődő területe az energiahatékonyság növelése, a fenntartható, megújuló energiaforrásokra építő városfejlesztés sokrétű kapcsolatrendszere. Ughy Attila polgármester, Hunyadi István városigazgató, valamint pályázatírók, projektmenedzserek és energiagazdálkodással és városfejlesztéssel foglalkozó szakemberek tekintették át a hazai és európai fejlesztési források lehívásának stratégiai tervezési feltételeit és a jövő pályázataihoz nélkülözhetetlen kiemelt európai információs forrásokat.
A Havanna lakótelep 2008 és 2012 között zajlott integrált szociális rehabilitációjáról Szabó István, a Városgazda XVIII. kerület nonprofit Kft. projektmenedzsere számolt be. Kiemelte: a Havannán él a kerületiek 16 százaléka, másik tény, hogy a felújított műtárgyakat pár nap elteltével megrongálják, dacára a 14 darab térfigyelő kamerának. Ezeket tudomásul véve újították fel a Havanna 45-63. homlokzatát, s korszerűsítették fűtési rendszerét. A homlokzati hőszigetelés 16 ezer m2 -re terjedt ki, a fűtés korszerűsítése pedig 437 lakás 1100 lakóját érintette. A munkálatoknak köszönhető energiamegtakarítás mintegy 23 % éves szinten.

Nagy Pál Sebestyén, az NP Consult Kft. ügyvezetője avatta be a konferencián résztvevőket a kerületi napelemes beruházások részleteibe. A polgármesteri hivatal tetején elhelyezett 135 napelem 14 és fél százalékos, a Gloriett Általános és Sportiskola ugyancsak 135 napeleme 18 százaléknyi, míg a Kondor Béla Általános Iskola esetében 17 százalékos megtakarítást eredményezett.
Az eddig elértek mellett a jövőről is beszélt Bonyár László, a Városgazda vezérigazgatója. A kétharmad részben Európai Unió finanszírozta pályázatokat az önkormányzat 151 millió forinttal egészítette ki. Általában nyílászáró cserék, homlokzati és tető szigetelés, fűtéskorszerűsítés történt. Mindennek eredményeként a Darus Utcai Általános és Magyar-német Két Tannyelvű Iskola esetében 61 %, a Kandó Téri Általános Iskola 47 %, a Karinthy Frigyes Gimnázium esetében pedig 36 % megtakarítást értek el. Ez összegszerűen évente 22.4 millió Forintot jelent.
Az új Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatok segítségével a Brassó Utcai Általános Iskola, a Cseperedő Óvoda, a Csontváry Kosztka Tivadar Általános és Alternatív Iskola, a Kassa Utcai Általános Iskola, a Mocorgó és a Nyitnikék Óvodák, a Táncsics Általános és Német Nemzetiségi Iskola, a Vackor Óvoda, illetve a Fecskefészek Bölcsőde és Korai Fejlesztő Részleg újulhat meg a közeljövőben.
A konferencia bizonyíthatta a hallgatóság felé, hogy legnagyobb megújuló energiaforrásunk nem a napenergia, s még csak nem is az EU pénzügyi forrásai, hanem a tudatos közös gondolkodás és az együttműködés.